21. Februara 2019.

Prijevremeni porođaj će se predviđati novim pouzdanim krvnim testom

trudnica

Prijevremeni porođaj će se predviđati novim pouzdanim krvnim testom, koji ima tqčnost od 80 posto.

Taj novi krvni test biće revolucija u medicini, a napravljen je od strane američkih i danskih naučnika. Navedeni bi izum mogao spriječiti smrtne ishode porođaja, te niz komplikacija koje se dogode kod 15 miliona prijevremenih poroda po godini.

Takođe, ovaj test je značajno drukčiji od prijašnjih, jer su dosadašnji testovi sa sigurnošću mogli utvrditi prijevremeni porođaj u svega 20 posto slučajeva. Značajna je i njegova cijena, zbog čega će biti dostupan i ženama iz siromašnih regija svijeta, prenose mediji.

Međitim, postoji još niz istraživanja koje ovaj test mora proći, kako bi se krenulo u proizvodnju i dostupnost širom svijeta.

Test se može upotrebljavati za procjenu termina porođaja na jednako pouzdan, ali manje skup način od pregleda ultrazvukom, stoji u izvještaju koji je objavljen u američkom sedmičnom naučnom časopisu Science.

Njim se može izmjeriti aktivnost majčinih, placentarnih i fetalnih gena, te se može procijeniti nivo molekula ribonukleinske kiseline, zbog kojih se prenose genetske informacije u tijelu.

Prijevremeni porođaj je svaki porod koji nastupa tri sedmice prije termina i to je glavni uzrok smrti djece u svijetu do pet godina starosti.

Profesor Mads Melbye, jedan od autora studije, kaže kako su ustanovili da se i zbog malenog broja gena može zaključiti koje trudnice su u opasnosti kad je posrijedi prijevremeni porođaj.

U razvoju testa, naučnici su koristili krvne uzorke 31 danske trudnice ne bi li otkriti koji geni pouzdano upućuju na fetusovu gestacijsku dob i rizik od prijevremenog porođaja.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano