18. Januara 2019.

Priroda bez zaštite

Poznato je kako su SAD bogate prirodnim spektaklima, a mnogi od njih nalaze se u saveznoj državi Utah. Kao na primjer Grand Staircase Escalante (Veliko stepenište Escalante) i Bears Ears Nationalni spomenici, koji su u vrijeme vladavine Baracka Obame proglašeni zaštićenim oblastima.

A čini se da je to razlog više za njegovog nasljednika da takvu odluku potpuno ukine. Samo oko 18 procenata zaštićene površine ostalo bi pod zaštitom. A to, pogotovo za Indijanska plemena, koji se bore za ovo, istorijski značajno, područje biće još jedan grubi gubitak.

Grand Staircase escalante je područje sa poznatim Jacob Hamblin Arch, prikazan na slikama, prepoloviće se i biće podjieljen na tri dijela. Crveni slojevi na svodu potiču od željeznog oksida u pjeskovitim slojevima, a ovaj prirodni fenomen je nastao u toku miliona godina. Coyote Gulch nije uvijek pvako tih, miran i plitak. Kod visokih voda zna se popeti do zidova pećine.

Primjenu Trumpovih dekreta mnogi vide kao pobjedu republikanaca nad zaštitnicima prirodne okoline i američkih prastanovnika, a ujedno kao i poziv industriji, koja u tim područjima želi istraživati naftu i ugalj, a naravno, nakon toga i eksploataciju.

(izvor:spiegel)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano