24. Februara 2019.

Privodi se kraju kupovina hotela Ero za smještaj tijela kantonalne uprave

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prodaja zgrade hotela Ero, čiji bi novi vlasnik trebala postati Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, u završnoj je fazi.

Po riječima glasnogovornika Vlade HNK-a Pere Pavlovića, osigurane su sve saglasnosti Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u čijem je vlasništvu hotel, a Vlada HNK-a obavila je sve potrebne rasprave.

“Notari koji su angažovani u cijelom projektu pripremiće, na osnovu do sada obavljenih rasprava i do sada urađenog posla, nacrt kupoprodajnog ugovora i nema niti jednog razloga da taj ugovor vrlo skoro ne bude na izjašnjavanju pred Vladom, kako bi se cijeli taj postupak okončao”, kazao je Pavlović za Fenu.

Komisija Vlade HNKa-a dogovorila je s Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje cijenu od 1.100 maraka po kvadratnom metru, tako da će ukupna cijena biti oko 10,5 miliona maraka.

Definisano je da se taj iznos platiti u četiri rate. Prva rata biće plaćen apo preuzimanju objekta, a ostale u roku od godinu dana.

Glasnogovornik Pavlović podsjeća kako su brojni razlozi za smještanje kantonalnih tijela uprave na jednu lokaciju, a dva osnovna su ušteda i povećanje efikasnosti njihovog rada.

“Osnovni razlog zašto se ide u ovaj posao su veliki, višemilionski iznosi koji se sada izdvajaju za smještaj tijela kantonalne uprave. Drugi razlog je što su institucije sada razbacane po cijelom Mostaru i to predstavlja poteškoću za ljude koji traže određene usluge. Kada sve institucije budu smještene pod jednim krovom, građanin koji treba neku uslugu moći će taj posao obaviti puno brže i jednostavnije”,kazao je Pavlović.

Po okončanju kupovine hotela “Ero” biće potrebno prilagoditi hotelski prostor za smještaj ministarstava i drugih institucija, a po Pavlovićevim riječima za sada je još rano govoriti koliko će novca za adaptaciju biti potrebno.

“Nakon preuzimanja objekta, pristupiće se izradi idejnog projekta adaptacije, kojim će se definisati kako bi sve to trebalo izgledati i koliko će sve to koštati. Svakako je u ovom trenutku prerano licitirati s cijenom cijelog posla”, kazao je Pavlović.

Što se tiče vremenskog okvira u kome bi cjelokupni posao kupovine, adaptacije i preseljenja treba biti okončan, glasnogovornik Vlade HNK-a kaže kako nikakvi rokovi još nisu postavljeni.

“Osim što je uvijek na sjednicama Vlade kazano kako je bitno ovaj posao okončati što prije, nikakav drugi vremenski okvir nije postavljen. Svakako, treba imati na umu da je ova priča dio mjera koje je Vlada preduzela s ciljem stabilizovanja javnih finansija i stvaranjem značajnih ušteda, stoga vjerujemo da će cijeli postupak biti okončan vrlo skoro”, dodao je Pavlović.

Podsjetio je kako je aktuelna Vlada, na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom, na samom početku svoga rada kao jedan od prioritetnih ciljeva u svom mandatu najavila rješavanje problema smještaja kantonalnih tijela uprave.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano