23. Februara 2019.

Prof. dr. Mirsad Hadžikadić: Aktivizmom do pozitivnih promjena

mirsad

Aktivizam i sloboda izražavanja putem legalnih metoda i bez ometanja javnog reda i mira su jedni od osnovnih postulata demokratije koji se u Bosni i Hercegovini, nažalost, nedovoljno koriste. Građanski aktivizam stvara pozitivni pritisak na vladajuće strukture kako bi se nosioci vlasti podsjetili da njihovo djelovanje mora biti u funkciji poboljšanja kvaliteta života stanovnika i društva u cjelin, stoji u saopštenju prof. dr. mirsada Hadžikadića, kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Pozdravljam talas građanskog aktivizma koji se se dešava u posljednje vrijeme, počevši od boračkih demonstracija i protesta povodom nerazjašnjene smrti mladića u Sarajevu i Banjaluci do neprimjerenog skoka cijena goriva u državi. Ove prosteste vidim isključivo kao opravdan izraz rastućeg pokreta nezadovoljstva naših građana.

Neki od ovih protesta su već urodili plodom, pa tako vidimo najave resornog ministra da će se cijene goriva smanjiti već od petka. Čak su i neke stranke koje su trenutno na vlasti reagovale tražeći smanjenje cijena goriva. Evidentno je da pritisak građana funcioniše. Oni moraju biti aktivno uključeni u sve sfere političkog odlučivanja o razvoju društva u Bosni i Hercegovini. Jedino tako država može osigurati put ka progresu.

Pozivam građane Bosne i Hercegovine da svoj aktivizam i građansku odgovornost iskažu i na oktobarskim izborima, da pokažu svoj stav prema trenutnom stanju u državi i mogućim izlazima iz tog stanja, i da budu dio pozitivnih promjena.  Pozivam ih da budu iskre u kreiranju bolje BiH”, ističe se na kraju saopštenja prof. dr. Mirsada Hadžikadića.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano