22. Maja 2019.

Promocija knjige "Svjedoci zla" Akifa Agića i Faruka Vele u Bugojnu

bugojno_svjedoci_zla

Knjiga „Svjedoci zla“, gornjovakufskog ratnog reportera Akifa Agića i novinara Faruka Vele promovisana je sinoć u Bugojnu.

Djelo nosi podnaslov „Živa knjiga“ a namijenjeno je, kako se čulo, da bude “živi svjedok mladim naraštajima da nikada ne zaborave zlo koje se desilo u dijelu samoproglašene „Herceg-Bosne“, i da znaju kako je njihova obaveza da nastave biti čuvari svoje domovine”.

“Poruka knjige je borba protiv vječitog zla koje opterećuje naš život, život modernog svijeta i Evrope, a to je borba protiv fašizma. Dokumentaristički pristup u knjizi nam govori o genezi tog zla, koje je prije 25 godina pogodilo ovo područje. Knjiga želi da to zlo iskorijeni”, kazao je gornjovakufski istoričar Ešref Karamustafić.

Autori Agić i Vele su, između ostalog, istakli da knjiga hronološkim redosljedom „priča o surovoj agresiji koja je na kraju rezultirala drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, prateći zločine od naredbodavaca do direktnih izvšilaca“.

“Drago mi što smo u Bugojnu, koje je imalo ključnu ulogu u odbrani države.Oslobađanjem ovog grada 27.jula i deblokadom Gornjeg Vakufa, desile su se stvari, koje su promijenile tok rata u BiH. Slomljena je kičma tzv. republike „Herceg-Bosne“, kazao je Akif Agić.

Dodaje da je knjiga svojevrsna „misija dobra i da nosi informacije o zlu koje se desilo, te da će pomoći istini i suživotu, kako se ne bi ponovilo“.

“Mi smo svjedoci da atak na Bosnu i Hercegovinu i dalje postoji od Srbije i Hrvatske, ne vojnim putem, već političkim, ekonomskim i svakim drugim. Mi to možemo prevazići samo istinom. U tom smislu, naša država nikada nije bila jača”, naglasio je.

Faruk Vele je podsjetio na riječi prof. Ive Markovića, koji je knjigu okarakterisao „poštenom i iskrenom“, kao i na mišljenje fra Mirka Majdandžića, koji je rekao da ona „ni na koji način ne želi da dosipa rane i iskopa nove rovove“.

“O ovim stvarima je važno govoriti kako bi istina o užasnim zločinima, koji su počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata „Herceg- Bosne“ bila dokumentovana, i kako bi se o tome govorilo na argumentovan način. Posebno iz ugla Republike Hrvatske u dešavanjima na ovim, i prostorima Hercegovine. To su argumenti koje nismo utvrđivali samo mi kao autori ove knjige, već, prije svega, Haški tribunal koji je donio u svojoj presudi, u dva postupka, brojne činjenice koje mi ovdje naglašavamo i podvlačimo”, kazao je.

Ističe kako je djelo nastalo iz „jedne antiratne pobune, kako se ne bi zaboravile važne istine o ratnim dešavanjima na spomenutom području“.

“Mi nemamo nikakve dileme da je zločin zločin. Ne razvrstavamo žrtve po nacionalnosti, niti  na bilo koji drugi način, osim da im damo ime i prezime. Mi u ovom djelu donosimo spisak svih logoraša koji su prošli strašne logore „Herceg –Bosne“. I ono što je, na kraju, važno jeste da su ideologije koje su proizvele to zlo, i danas žive s vrlo jasnim aspiracijama da svoje ratne ciljeve pretoče u neke političke planove”, poručio je Faruk Vele.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano