23. Maja 2019.

Promovisana knjiga "Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo" Ramiza Salkića

FNA_92339

“Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo” naziv je knjige Ramiza Salkića, koja je u petak naveče promovisana u mostarskom Centru za kulturu.

Knjiga se bavi analizom i položajem Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Prema riječima autora, koji je ujedno i podpredsjednik RS-a, ova knjiga je na neki način svjedočanstvo i presjek stanja Bošnjaka na prostoru entiteta Republika Srpska.

“Želio sam da ostane zabilježeno ono kroz šta prolaze Bošnjaci i svi nesrbi na prostoru entiteta RS, da ostane zabilježena ta sistemska diskriminacija u kojoj se mi trenutno nalazimo, te da ostane zabilježen i na neki način analiziran ustavni položaj Bošnjaka na ovom prostoru”, kazao je Salkić.

Kako je dodao, želio je na neki način da pošalje poruku da se to stanje mora promijeniti, te da se taj prostor konačno mora otvoriti i biti prostor svih građana i prostor u kome će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti.

“Važno mi je da je ova knjiga ugledala svjetlo dana i želim da na cijelom prostoru BiH i šire imamo seriju promocija, kako bismo približili građanstvu stanje u kome se nalazimo na prostoru RS-a”, kazao je autor.

Urednik knjige Mehmed Pargan smatra kako je ova knjiga jedini politički tekst, koji rasvjetljava i osvjetljava stanje u bh. entitetu Republika Srpska na način da prikazuje sve one probleme s kojima su u tom entitetu suočeni Bošnjaci i Hrvati.

“To je tekst koji govori o tome da je u tom entitetu zadnjih nekoliko godina uvedena jedna vrsta sistemske diskriminacije nad stanovništvom i da je zapravo taj entitet trenutno u Evropi jedina teritorija na kojoj se vrši takva diskriminacija”, istakao je Pargan.

Prema njegovim riječima, Salkić je u ovoj knjizi dao jednu izvrsnu analizu dešavanja u tom entitetu svih ovih godina, ali je, kroz jedan vrlo ozbiljan pristup toj analizi, dao i niz rješenja kako izaći iz takve krize.

Tamo se suočavamo sa sistemskom diskriminacijom i to je ključni problem, ocijenio je Pargan.

“Svjesni smo da nijedno zlo nikada nije pobijedilo, pa neće ni ovo zlo moći pobijediti. Ova knjiga je pokušaj da se ukaže i da se možda na određeni način čak demontira takvo zlo, da se ta diskriminacija nad ljudima otkloni i da Evropa konačno bude teritorija na kome nema diskriminacije”, poručio je Pargan.

Prema njegovim riječima, ovo djelo može poslužiti svima.

“Ova knjiga može poslužiti, ne samo Bošnjacima, ne samo Hrvatima i ne samo Srbima, nego svima da nađemo rješenja kako da gradimo zemlju istih mogućnosti i istih prava”, kazao je Pargan.

Knjiga će biti promovisana širom Bosne i Hercegovine.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano