18. Juna 2019.

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Građani Srbije taoci Aleksandra Vučića

1000_1491743811protest-protiv-diktature

Protest “Jedan od pet miliona” održan je sinoć u Beogradu, a u protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama učestvovalo je  nekoliko desetina hiljada gradjana po. Оkupljenima se obratio se pisac Marko Vidojković, koji je rekao da gradjani Srbije danas žive u košmaru u kome su “taoci Aleksandra Vučića”.

Vidojković je sa improvizovane bine postavljene na kamionu ispred Filozofskog fakulteta pozvao okupljene da se, kako je rekao, “ne opuštaju kao poslije 5. oktobra”.

“Tek kad on padne, mi počinjemo. Naučili smo da ako neko s… izbije, moramo da izađemo na ulicu. Ako treba da živim košmar, super je što ga živim sa vama, mojom braćom i sestrama, slobodnim građanima Srbije”, kazao je Vidojković.

Navodeći da je završio Pravni fakultet u Beogradu, Vidojković je ocijenio da je ta visokoškolska ustanova “leglo nevjerovatnih ološa i što je paradoksalno, kriminala”.

“Pravnička sam gnjida, ali imam puno pravo da analiziram Pravni fakultet i šta je on sve izrodio. Beogradski Pravni fakultet ima mnogo antiheroja i kretena, ali i najboljeg studenta u svojoj istoriji. To je materijalni dokaz kakav šljam i monstrume taj fakultet izbacuje. Najbolji student šeta po Srbiji i priča kako je sve fenomenalno, krenuo je da pokuša benzinom da ugasi Srbiju koja se upalila”, rekao je Vidojković.

On je kazao da postoje i časni pravnici i advokati, koji su podržali proteste u Srbiji i pozvao ih da “kada prođe Vučićeva hipnoza” popišu krivična djela “koje je ova bagra učinila, da svaki dinar bude vraćen, a da se niko od njih više ne bavi politikom”.

“Nisam fan vješala, već zatvora i društveno korisnog rada za sve koji su kršili zakon”, rekao je Vidojković.

On je ocijenio da je “fenomenalno” što su kako je rekao, različite političke opcije zajedno u borbi protiv režima Aleksandra Vučića.

“Nisu svi iz opozicije sjajni, ali mislim da su dovoljno talentovani i pametni da ovaj put neće zeznuti, a ako zeznu, ulica je opet naša”, rekao je Vidojković.

Okupljeni su poslije obraćanja Vidojkovića, krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Okupljeni nose i transparente na kojima piše “Hoćemo samo pravdu, je li to mnogo”, “Dižemo glas za profesije spas”, “Aleksandar Vučić je najhrabriji na svijetu, jer se ničega ne stidi” a jedan grašanin nosi stub na kome je improvizovana visibaba, koja je, po njegovim riječima, simbolično najavljuje dolazak proljeća u Srbiju.

Obraćajući se okupljenim građanima ispred zgrade vlade, koordinatorka protesta Jelena Anasonović poručila je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će “učiti kao azbuku imena svih slobodnih gradova u Srbiji koji šetaju”.

“Tek će ih biti još, nema stajanja, ovo je naša zemlja i ovo su naši ljudi, nas je više”, rekla je Anasonović.

Ona je ocijenila da terenskom kampanjom “Budućnost Srbije”m Vučić “pokušava da umiri narod Srbije koji više neće da ćuti”.

“Šeta već 60 gradova, a danas su to učinili i hrabri ljudi u Gračanici”, kazala je ona i navela da će Vučić ući u istoriju Srbije kao “najveći lažov” i čovjek koji “ne poštuje ni građane, ni Ustav ni zakone”.

Ona je pozvala građane da se i sljedeće subote okupe ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na novom protestu, dok su učesnici protesta upalili nekoliko baklji ispred zgrade Vlade Srbije, čiji su ulaz oblijepili trakama, na kojima piše “Jedan od pet miliona”.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra prošle godine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtjevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učiniti da promijene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati servis građana a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim većim gradovima u Srbiji, medju kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

(Beta)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano