24. Juna 2018.

"Protest Protiv diktature": Revolucija nikad ne staje

6d64d8614fa7aebdd29ec0a3d228c517

“Protest Protiv diktature” završen je u petak u 20 sati ispred Doma Narodne Skupštine udaranjem u doboše i povicima “Sutra u šest”.

“Sutra i prekosutra su praznici, ali revolucija nikada ne staje, dođite da mirno šetamo, kao pravi građani. Samo mirno i građanski”, rekao je jedan od učesnika protesta.

On je dodao da je danas na protestu bilo manje dobošara zbog praznika, ali da će od ponedeljka biti više njih.

Učesnici protesta “Protiv diktature” nakon okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Srbije prošetali su pored Skupštine Beograda, Terazijama, na kratko se zaustavili na Trgu Republike i Svetogorskom ulicom nastavili do Takovske, gdje su ispred zgrade RTS-a sjeli na kolovoz i uzvikivali “Dole diktatura” i pevali “Onesvesti se”.

U protestnoj šetnji, učesnici protesta zaustavljali su se i skandirali protiv redakcija lista Informer na Terazijama, Politike u Makedonskoj i Radio Beograda u Svetogorskoj ulici.

Učesnici protesta vikali su i “Kupi nam diplome Nebojša”, “Kupi nam diplome Siniša”, “AV, AV”, “Vučiću, lopove, pokrao si izbore”, “Vučiću ološe”, “Uhapsite Vučića”, “Izlazite napolje” i pjevali “Onesvijesti se”.

Među transparentima bio je i znak za slijepu ulicu pod nazivom “Ulica gospodara Vučića”.

U koloni je bilo najviše mladih, kao i roditelja sa djecom, a neki učesnici poveli su u protestnu šetnju i kućne ljubimce.

Protesnu povorku predvodili su dobošari i veliki transparent “Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava”.

Protest “Protiv diktature”, 12. po redu, počeo je okupljanjem u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije, odakle se kolona sa nekoliko stotina uglavnom mladih uputila ka Terazijama u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Saobraćaj u tim dijelovima grada bio je zatvoren, a protest je protekao bez incidenata.

Kako se navodi na Facebook stranici “Protiv diktature”, studenti zahtijevaju smjenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smjenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smjeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrješenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahtjeva, a to je 17. april.

Protesti “Protiv diktature” počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan poslije izbora.

(Beta)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano