21. Februara 2019.

Prvi avion Eurowingsa iz Dusseldorfa sletio u Mostar

Aviolinija Dusseldorf-Mostar otvorena je u srijedu slijetanjem prvog aviona njemačke niskotarifne kompanije ‘Eurowings’ u mostarsku Zračnu luku.

Na konferenciji za novinare nakon uspješno obavljenog slijetanja aviona s putnicima iz Njemačke, direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić kazao je kako je nakon redovin linije Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb-Mostar, danas uspostavljena dugo najavljivana i dugo očekivana linija iz Dusseldorfa.

Zahvalio je predstavnicima kantonalne i gradske vlasti na dosadašnjoj pomoći jer, kako je kazao, da nije bilo njih ne bi bilo ni ove linije.

Zamolio je građane Mostara, Hercegovine i BiH da podrže ovu liniju tako što će putovati i koristiti je.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je siguran da će ovo doprinijeti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu i kantonu, te na taj način osigurati svjetliju budućnost na ovim prostorima.

„Ovo je jedan novi početak, nova era turističkog razvoja Mostara i Hercegovine. Siguran sam da će ovo doprinijeti i ostanku mladih ljudi“, istakao je Bešlić.

Ministar saobraćaja Hercegovačko-neretvanskog kantona Stjepan Krasić kazao je kako je Aerodrom Mostar do sada bio u drugom planu u odnosu na saobraćajni i vazdušni trokut Sarajevo – Dubrovnik-Split.

„Međutim, kako je promet putnika u ta tra aerodroma velik, Aerodrom Mostar tu traži svoju šansu“, zaključio je Krasić.

Po njegovim riječima, Aerodrom Mostar je idealan primjer kako u transportnoj infrastrukturi izvršiti kombinovani prevoz bez obzira radi li se o prevozu putnika i roba.

Nazif Nezirić, koji se obratio uime ministra trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a Ajdina Teletovića, kazao je kako je HNK najznačajnija turistička regija u okviru relativno male bh turističke destinacije.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub zahvalio je svima koji su bili podrška za početak ovih letova, kazavši da je to danas  Dusseldorf – Mostar, a da će za nekoliko dana biti let na relaciji Stuttgart – Mostar.

„ Putovanje je bilo uspješno. Putnici su bili zadovoljni i oduševljeni Mostarom i dočekom“, istakao je Schaub, te izrazio nadu da će uspješna saradnja i dalje biti nastavljena.

Premijer HNK-a Nevenko Herceg ustvrdio je kako je relizovan jedan izvrstan projekat, koji je rezultat sinergije vlasti, građana i medija.

„Ove godine postigli smo sporazum s Gradom i Aerodromom Mostar o subvencioniranju troškova dolaska niskotarifne kompanije Eurowings“, kazao je Herceg.

Podsjetio je kako su za tu svrhu u protekloj godini iz kantonalnog budžeta izdvojili 300 hiljada maraka, a ove godine 500 hiljada, dok će za period 2019.-2023. izdvojiti dodatna sredstva.

„Uspostavljanje ovih avio linija važna je ne samo za našu dijasporu i hodočasnike u Međugorju, već, prije svega, za našu privredu i privrednik“, kazao je Herceg.

Inače, Eurowings je najbrže rastuća aviokompanija, koja ima 160 aviona u floti a u ovoj godini ih planiraju imati više od 200 i letjeće na više od 200 odredišta širom svijeta. Među njima je i Mostar, a početna cijena karte u jednom smjeru je 39,99 eura.

Grad Mostar je uz pomoć glasova na Facebooku – ‘You wote – We fly’, koje je provela avio kompanija Eurowings, izabran za novo odredište te kompanije za 2018. godinu.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano