23. Aprila 2019.

Pula: Radnici Uljanika ponovo na ulicama

thumb.php

U iščekivanju svog zarađenog novca, radnici Uljanika i u četvrtak su ponovo bili na ulicama izražavajući tako, uz povike i transparente, ogorčenje zbog neisplate plata, nezavisno o tome što je hrvatski premijer Andrej Plenković s jutrošnje sjednice Vlade poručio kako je pronađeno rješenje za isplatu plata za juli i avgust.

Nezadovoljni radnici su u povorci najprije krenuli na glavni gradski trg, gdje im se obratio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko, te zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek. Prekinut zvižducima, koji su bili upućeni gradskoj upravi, Šverko je pozvao radnike da, kako je rekao “ne zvižde onima koji im u ovom trenutku ne mogu pomoći oko plate”.

“Ako ne sjednu sutra plate, idemo ponovo u Zagrebm jer onda je jasno da su nas prevarili”, kazao je  Šverko, dok se Forumom zaorilo “USKOK, USKOK, USKOK”, na što je Šverko pozvao institucije da dođu i pročešljaju poslovanje Uljanika.

On je radnicima kazao kako mu je jasno da među nekima ima nezadovoljstva oko same organizacije protesta, ali da je sindikat jedino zakonsko tijelo koje može voditi štrajk. Ta je njegova izjava bila odgovor na traženja brojnog dijela ‘uljanikovaca’ da akcije dalje preuzme Štab za obranu Uljanika, prenosi Hina.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek poručio je u četvrtak radnicima kako se Vladi očito ne žuri jer, kako je rekao, “Pula nije Split ili Zagreb”.

“Uljanik je samo prošle godine uplatio 250 miliona kuna poreza u državnu blagajnu. Odakle ikome pravo da kaže da Uljanik ne treba spašavati”, pitao je Cvek.

Inače, do četvrtka u podne mali dioničari odnosno radnici trebali su poslati svoje kandidature i biografije ukoliko se žele uključiti i biti eventualno izabrani u rad budućeg Nadzornog odbora. Na kraju protesta, sindikati su pozvali ministra privrede Darka Horvata da dođe u Pulu, gdje bi razgovarao  s gradskom Upravom, sindikatima, Upravom Uljanika, ali i s radnicima.

I današnjem protestu ‘uljanikovaca’ priključili su se brojni građani, pa policija i sindikati procjenjuju da je na ulicama Pule bilo više od tri hiljade ljudi.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano