21. Juna 2019.

"Punim jedrima!" u Pozorištu lutaka Mostar

Nakon izuzetno uspješne prošle godine, prepune nagrada i priznanja, Pozorište lutaka Mostar u ovu godinu kreće sa svojom novom premijerom. Biće to predstava „Punim jedrima!“ prema tekstu bugarske književnice, rediteljke i dramaturginje Teodore Popove.

Rediteljka ove produkcijski izuzetno zahtjevne i ambiciozne predstave je mlada i talentovana Elica Petkova, posljednjih godina dobitnica najznačajnijih lutkarskih nagrada u Bugarskoj, kojoj je ovo, na veliku radost mostarskih lutkara, prvo gostovanje u našoj zemlji.

U kreativnom timu predstave su, osim Petkove, i scenografi, kreatori lutaka i kostima Ivajlo Nikolov i Iva Gikova.

Autor scenske muzike je mostarski multiinstrumentalista i producent Atilla Aksoj, česti saradnik na predstavama mostarskog Pozorišta lutaka.

U predstavi igraju članovi glumačkog ansambla ovog Pozorišta: Igor Vidačković, Nermina Denjo, Serđo Radoš i Nedžad Maksumić.

Premijera predstave je u srijedu 31. januara u 19 sati. Ulaz na premijerno izvođenje je samo sa pozivnicama. Predstava je namijenjena djeci uzrasta od 5 do 12 godina.

Odmah poslije toga, predstava „Punim jedrima!“ biće na redovnom repertoaru Pozorišta lutaka Mostar, te je očekuje i tradicionalna serija izvođenja za djecu iz mostarskih osnovnih škola. U planu su i gostovanja ove predstave na brojnim lutkarskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Predstava „Punim jedrima!“ govori o gusarima koji imaju samo dva izbora: prijateljstvo ili izdaju. Brod „Crna strijela“ plovi morem hrabar i neustrašiv. Njegovi gusari su snažni, odlučni i odani jedni drugima. Sve je u redu do dana kada kapetan Džek spasi jednu galebicu od oluje, nazove je Marina i vodi sa sobom na brod. Malo pomalo ona počinje da preuzima brod „u svoja krila“ i postaje novi „kapetan“. Na brodu ona postaje opčinjena zlatom koje postaje njen san i biva joj važnije od bilo čega. Služeći pohlepnoj galebici gusari ulaze u neočekivanu i strahovitu avanturu. Na kraju, Marina shvata da su od zlata mnogo važniji prijatelji.

(NovaSloboda,ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano