23. Juna 2018.

Putujuća izložba “Ljudsko lice sarajevske Hagade i univerzalna poruka njene priče” stiže u Mostar

hagada1

NVO “Benevolentia”,  u saradnji sa Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, u petak, 21. aprila, predstavlja putujuću izložbu  “Ljudsko lice sarajevske Hagade i univerzalna poruka njene priče”, koja govori o sarajevskoj Hagadi, jevrejskom iluminiranom kodeksu  nastalom u XIV vijeku. Otvaranje izložbe će se održati u 12 sati u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Projekat želi upoznati javnost sa sarajevskom Hagadom, te ukazati na značaj i ulogu koju sarajevska Hagada ima za pripadnike jevrejske zajednice, ali i na njen značaj za sve ostale građane Bosne i Hercegovine, jer govori o bogatoj kulturnoj tradiciji BiH, opstanku u teškim vremenima, te prenosi poruku mira, tolerancije i poštovanja kulturnih vrijednosti.

Izložba u Mostaru će predstaviti sedam panoa, koje su izradili učenici Međunarodnog nastavnog programa Gimnazije u Banja Luci. Panoi predstavljaju priču o Hagadi, o istoriji jevrejske zajednice u BiH, značaju Hagade, kao i njenom nastanku.

Do sada je izložba predstavljena u Banja Luci, Bihaću, Prijedoru, Brčkom i Sarajevu, a nakon Mostara putuje u Trebinje i Višegrad.

Izložba je otvorena za javnost u prostorijama Koledža ujedinjenog svjijeta u Mostaru od 21.aprila do 5.maja 2017.

A. Š.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano