23. Maja 2019.

Ranka Tomić osuđena na pet godina zatvora za ratni zločin počinjen u BiH

1203703_visi-sud_ls-s

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora Ranku Tomić za ratni zločin počinjen 1992. godine u mjestu Radić, kod Bosanske Krupe zbog zlostavljanja 18. godišnje bolničarke Armije RBiH Karmen Kamenčić.

Kako javlja Tanjug, osuđena je zbog ratnog zločina počinjenog nad ratnim zarobljenicima.

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju i Tužilaštvo za ratne zločine i osuđena imaju pravo žalbe.

Predmet protiv Tomićeve beogradski je sud preuzeo od Kantonalnog suda u Bihaću, a Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu 26. maja 2016. godine i preciziralo je 16. novembra 2018. godine.

Ranku Tomić, koja je navodno bila komandant Fronta žena Petrovac, tereti se da je mučila, nečovječno postupala i učestvovala u zločinu nad Kamenčić, koja je ubijena hicem iz pištolja maloljetnog mještana.

Ovaj je predmet poznat kao slučaj “Bosanska Krupa”, a za ovaj su zločin u BiH ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburić i Radmila Banjac.

Prema pisanju medija, Kamenčić su natjerali da se skine u centru sela u prisustvu mještana, dok su je optužene tukle, da gola puzi i da sama sebi iskopa grobnicu. U nju je pucao maloljetni mještanin, dok je ležala povrijeđena u iskopanom grobu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano