19. Juna 2019.

Reagovanje: FS BiH radi u interesu klubova

ide

Povodom natpisa u medijima i reakcija pojedinih klubova BH Telecom Premijer lige BiH, a u vezi sa realizacijom sponzorskog ugovora sa BH Telecomom, saopštenjem za javnost oglasio se FS BiH.

„Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je sponzorskim ugovorima sa BH Telecomom o sponziranju Premijer lige NS/FS BiH imao intenciju da pomogne klubovima, a aranžman u koji FS BiH nije ušao zbog bilo kakvog profita. Naime, iz sredstava ovog ugovora već dvije sezone pokriveni su troškovi kotizacije klubova, kao i troškovi svih službenih lica. Konkretno, nakon što klubovi izvrše reklamno-propagandne usluge prema sponzoru, a poslije kompleksnih zakonskih procedura, finansijska sredstva koja dobije FS BiH iz ovog ugovora neposredno se uplaćuju sudujama, kontrolorima suđenja i delegatima na premijerligaškim utakmicama i u tom smislu klubovi nemaju bilo kakvih obaveza prema njima. Kako sponzorski fond nije bio dovoljan, FS BiH je u prethodne dvije sezone i iz vlastitih finansijskih resursa snosio dio troškova službenih lica.

Na sastancima koji su održani sa klubovima BH Telecom Premijer lige velika većina je apsolutno podržala i novi ugovor sa istim sponzorom u istim finansijskim okvirima, kao i ranije. Istina je da su, shodno zahtjevu sponzora, obaveze pojedinih klubova u novom ugovoru nešto veće u pogledu ustupanja prava na TV prenose, ali je u vezi s tim potrebno naglasiti da je raspored utakmica za TV prenose predložio BH Telecom, a ne FS BiH.

Međutim, Savez je u kontaktima sa sponzorom i TV kućama koje će prenositi utakmice pokušao izdejstvovati određena prava za klubove sa najvećim brojem utakmica predviđenih u TV prenosima. Takvi pregovori su još uvijek u toku i Savez će učiniti sve da budu okončani u interesu klubova.

Ovom prilikom, želimo istaći da je FS BiH pokušao inicirati formiranje udruženja premijerligaša. Nažalost, klubovi nisu u dovoljnoj mjeri iskazali zainteresovanost da takvu inicijativu i realizuju i osnuju udruženje, koje bi artikulisalo njihove zajedničke ciljeve i interese, pa i u kontekstu sponzorstva lige.

FS BiH je na različite načine pomagao klubovima, pogotovo u rješavanju finansijskih problema, intervencijom kod poreznih organa, prolongiranjem rokova za izvršavanje finansijskih obaveza, otpisom dijela dugovanja itd. Takođe, FS BiH je putem UEFA projekata osigurao i značajna finansijska sredstva za unapređenje infrastrukture na premijerligaškim stadionima, kao i finansijsku pomoć za razvoj omladinskog nogometa/fudbala.

U tom smislu, potrebno je napomenuti da je, pored oslobađanja od kotizacije u iznosu od 12.000 KM po sezoni, odlukom Izvršnog odbora FS BiH, ove godine klubovima BH Telecom Premijer lige otpisan i dio dugovanja u iznosu od po 10.000 KM, te da je svakom klubu koji je u posljednje tri sezone član prvog stepena takmičenja, osigurano po 90.000 eura iz investiocionog projekta za razvoj infrastrukture. Na ovaj način, FS BiH je svakako omogućio stvaranje boljih uslova za funkcionisanje klubova.

FS BiH izražava žaljenje ako pojedini klubovi nisu uočili napore koji je savez u posljednjih nekoliko godina učinio u cilju finansijske i svake druge pomoći klubovima, te afirmaciji lige i popularizaciji fudbala. Bez obzira na pokušaje dezavuisanja takvih napora, FS BiH će nastaviti kontinuitet djelovanja u pravcu daljeg prosperiteta, uz svestranu saradnju i pomoć klubovima, ali i potpuno ostvarenje i zaštitu interesa FS BiH“, stoji u saopštenju FS BiH.

E. R.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano