25. Juna 2019.

Reakcija KO SDA HNK povodom manifestacije „Neretvanski književni, naučni i kulturni susret Mak Dizdar“

GO SDA 2

Kantonalni odbor SDA HNK najoštrije osuđuje nacionalističke političko-ideološke poruke koje se šalju manifestacijom „Neretvanski književni, naučni i kulturni susret Mak Dizdar“, a koja se od 27. do 29. septembra ove godine održava u tzv. „južnohrvatskim“ gradovima Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu, Čapljini i Stocu, astoji u današnjem saopštenju KO SDA HNK-a.

„Neum, Čapljina i Stolac nisu niti mogu biti ni ‘južnohrvatski’ ni hrvatski gradovi, već su to gradovi u državi Bosni i Hercegovini, u kojima žive i Bošnjaci i drugi građani Bosne i Hercegovine.

Mak Dizdar nije hrvatski, već bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik – pokušaj smještanja Maka Dizdara u okvire hrvatske književnosti anahroni je nastavak ideološko-političkog procesa proglašavanja Bošnjaka ‘hrvatskim cvijećem’ i Hrvatima, što Bošnjaci nikad nisu i nikad neće biti.

Nekropola Radimlja i stećci, te cjelokupno naslijeđe srednjovjekovne bosanske države, jesu isključivo bosanskohercegovački, a najavljeno polaganje cvijeća na nekropoli Radimlja samo je još jedan uzaludni pokušaj da se bosanski srednji vijek proglasi hrvatskim, a naši preci pod stećcima Hrvatima, što oni nikad nisu bili.

Stoga smatramo krajnje skandaloznom organizaciju manifestacije „Neretvanski književni, naučni i kulturni susret Mak Dizdar“. Riječ je o grubim predizbornim provokacijama, ali i o još jednom pokušaju da se jedan neotuđivi dio Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa lažno i netačno proglasi hrvatskim, što prepoznajemo i kao još jedan pokušaj oživljavanja tzv. ‘Herceg-Bosne’ i stvaranja tzv. ‘trećeg entiteta’, ovaj put u oblasti kulture i nauke. Zato najavljene učesnike ove manifestacije pozivamo da se ograde od ovih političko-ideoloških nastojanja i da ne učestvuju u daljnjem nacionalističkom razaranju Bosne i Hercegovine i marginaliziranju Bošnjaka i ostalih nehrvata u tom dijelu Hercegovine“, ističe se u saopštenju.KO SDA HNK-a.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano