22. Aprila 2019.

Rizični su i kratko i predugo spavanje

spavanje

Stopa smrtnosti odraslih osoba koje spavaju manje od pet sati noću je mnogo veća od onih koji imaju duži san, a u rizičnoj grupi su i oni koji spavaju duže od devet sati, pokazuje naučno istraživanje.

Pokazalo se i da duže spavanje vikendima može da ublaži zdravstvene probleme uzrokovane nedovoljnom količinom sna radnim danom, pa čak i da smanji rizik od prerane smrti.

Studija sprovedena na više od 38.000 odraslih osoba ukazala je na viši nivo smrtnosti među mlađim i sredovječnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet časova.

Ipak, ta razlika je nestala kod onih koji su vikendima uspjeli da nadoknade propušteno, navode švedski naučnici sa Univerziteta u Stokholmu.

Ispitanici su sami prijavljali podatke o količini sna, a praćeni su 13 godina.

Ustanovljeno je da su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakog dana, uključujući i vikende, umirale za 65 posto više od grupe koja je spavala šest ili sedam sati.

Zanimljivo je i da je kod onih koji su spavali duže od devet sati dnevno zabilježena veća smrtnost.

Naučnici smatraju da je razlog za to činjenica da je dug boravak u krevetu, vjerovatno, bio u vezi sa nekim skrivenim zdravstvenim problemom, prenose naučni portali.

(Srna)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano