17. Juna 2019.

Roditelji koji su na mobitelu, imaju frustriranu djecu

d7884c66-resize-781x0x100

Nedavna studija sugeriše da tamo gdje se roditelji zabavljaju igricama na mobitelu umjesto da posmatraju kako njihova djeca grade kule u pijesku, šteti međusobnim odnosima roditelja i djece te dovodi do problema u ponašanju djece.

Djeca s nedovoljno odgovarajuće potpore i pažnje roditelja odrastaju frustrirano i hiperaktivno, pokazuje studija koju je objavio časopis Pediatric Research. Oni cvile, dure se i imaju izljeve bijesa, upozoravaju naučnici nakon provedenog istraživanja u toku koga su pratili ponašanje 183 para roditelja i njihove djece u starosti do 5 godina.

Tokom šestomjesečnog period istraživanja, roditelji su izvještavali o vlastitoj upotrebi tehnologije i opisivali ponašanje djece.

U gotovo svim slučajevima je vrijeme provedeno uz razne uređaje, čak i kada je bilo samo jednom dnevno, prekidalo kvalitetnu komunikaciju između roditelja i djeteta. I majke i očevi su primijetili da su ti prekidi uticali na djetetovo ponašanje i povećali njihovu razinu stresa.

Takve situacije su raširena realnost života u 21. vijeku. Roditelji su naviknuti okrenuti se elektronskim sredstvima ne bi li “napravili pauzu” pa onda, primjera radi, američki roditelji provode najmanje 9 sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računarima, tabletima ili pametnim telefonima.

Ako su, pri tome, roditelji dodatno nezadovoljni vlastitom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se češće priklanjaju digitalnoj tehnologiji, igranju igrica i sl.

Neki roditelji koriste razne gadgete kako bi se malo odmorili od djece, čak i kad ona mole za njihovu pažnju. U studiji se navodi kako direktan kontakt i komunikacija s djetetom treba biti u središtu.

Naučnici predlažu da se odvoji određeno vrijeme u toku koga se neće upotrebljavati gadgeti i predlažu roditeljima da u parku radije čitaju novine nego mobitel, jer, prema njihovim saznanjima, to djeluje manje narušavajuće na odnose s djecom od razgovora ili surfanja po mobitelu, prenose mediji.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano