26. Maja 2019.

Rouhani: Iran će kršiti američke sankcije

956-presiden_iran_hassan_rouhani__-696x341

Iran će prodavati svoju naftu i kršiće sankcije koje su mu ponovo uvele SAD u vitalnom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je u ponedeljak iranski predsjednik Hassan Rouhani.

“Amerika želi da iransku prodaju nafte svede na nulu, ali mi ćemo prodavati našu naftu i kršićemo sankcije”, izjavio je Rouhani na sastanku s iranskim ekonomistima, koji je uživo prenosila državna televizija.

SAD su saopštile u petak da će privremeno dopustiti osam zemalja uvoznika da kupuju iransku naftu kada u poneeljak ponovo uvedu sankcije koje imaju za cilj prinuditi Iran da suzbije svoje raketne, nuklearne i regionalne vojne akivnosti.

Kina, Indija, Južna Koreja, Japan i Turska – najveći uvoznici iranske nafte – nalaze se među osam zemalja za koje se očekuje da će biti privremeno izuzete od sankcija, kako bi se osiguralo da ne dođe do destablizacije cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Obnova sankcija dio je širih napora američkog predsjednika Donalda Trumpa da prisili Iran da ukine svoj nuklearni i raketnim program, kao i da prekine podržavati proiranske snage u Jemenu, Siriji, Libanu i drugim zemljama Bliskog istoka.

“Neprijatelj (SAD) danas napada našu ekonomiju. Glavna meta njegovih sankcija je naš narod”, izjavio je Ruhani.

U maju je Trump napustio iranski nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila, a Washington je ponovo uveo prvi set ekonomskih sankcija Iranu u avgustu.

Sporazumom su Teheranu ukinute brojne finansijske i ekonomske sankcije u zamjenu za iransko ukidanje nekih aspekata nuklearnog programa pod nadzorom UN-a, prenosi Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano