19. Juna 2019.

Sajam privrede u Mostaru od 9. do 13. aprila

5

Dvadeset drugi Međunarodni sajam privrede – Mostar 2019. održaće se od 9. do 13. aprila, a zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Narodna Republika Kina.

Mostarski sajam, jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih privrednih manifestacija u regiji, održaće se u Slobodnoj zoni Hercegovine, na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Organizatori ističu kako su jako zadovoljni odzivom izlagača i da su kapaciteti sajma skoro već popunjeni. Pored Kine, na ovogodišnjoj manifestaciji izlagaće privrednici iz još tridesetak zemalja svijeta, iz svih oblasti privrede.

Zemlja partner NR Kina, kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj privrednoj izložbi, predstaviće svoju razvijenu privredu, ali i bogatu kulturu.

“Partnerstvo s Narodnom Republikom Kinom jako nam puno znači, jer kineska je privreda druga po veličini na svijetu. Ne treba posebno naglašavati koliko je ogromno kinesko tržište značajno i za BiH. Uz to, kinesko partnerstvo na sajmu, jača ulogu i poziciju Mostarskog sajma i potvrda je da znamo odgovoriti najvećim izazovima kada su u pitanje organizacije manifestacija na visokon nivou”, kazala je za Fenu direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Naglasila je kako će kineski privrednici biti zastupljeni u velikom broju, a svoje privredne potencijale predstaviti će na oko 2.000 kvadratnih metara.

“Biće zastupljene njihove najveće kompanijeiz svijeta telekomunikacija, energetike, poljoprivrede i ostalih grana industrije. Pored privrednog dijela, Narodna Republika Kina u Mostaru će kroz različite programe predstaviti svoju bogatu kulturu i tradiciju. Biće to jedan istinski spektakl za sve uzraste”, dodala je Bošnjak.

Međunarodni sajam privrede u Mostaru izložba je opšteg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz skoro svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma, na kome se promovišu autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije.

Tradicionalno, u sklopu Mostarskog sajma biće nagrađeni najuspješniji vinari, koji uzorke svojih vina trebaju poslati do 6. 3. 2019. godine.

Sajam je, takođe, mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, privrednih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih takmičenja. Pored poslovnog dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

Mostarski sajam 2019. ponovno će oživjeti grad na Neretvi, koji za vrijeme sajma posjete desetine hiljada gostiju, dati novi podsticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava i obogatiti privrednu scenu BiH i regije, naveli su organizatori.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano