21. Februara 2019.

Samit u Londonu: BiH dobila 275 miliona eura za tri infrastrukturna projekta

ide

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić učestvovao je juče u Londonu na Samitu premijera zapadnog Balkana (WB6+EU8), koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Bosna i Hercegovina je na Samitu u Londonu kandidovala tri projekta ukupne vrijednosti 275 miliona eura i sva tri su dobila podršku Evropske komisije. Na Koridoru 5C u sekcijama Tarčin-Konjic i Buna-Počitelj ukupne vrijednosti 150 milona eura i jedan projekat tehničke pomoći na Koridoru 5C u iznosu od 125 miliona eura. BiH je dobila i grant sredstva u iznosu od 5 milona eura i 38 miliona eura.

U uvodnom obraćanju na temi ekonomija, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio  domaćinu, premijerki Theresi May te vladi Velike Britanije i uputio čestitke na odličnoj organizaciji Samita i ukazanom gostoprimstvu. Rekao je da ga raduje činjenica što je ovogodišnji samit održan u Londonu jer je time data poruka da će se saradnja i jačanje ekonomskih, društvenih i kulturnih veza između regiona Zapadnog Balkana i  Velike Britanije nastaviti i nakon Brexita.

Istakao je da je 2018. godina izuzetno dobra godina za cijeli region u kontekstu stavljanja teme proširenja ponovo na listu prioriteta EU, počevši sa bugarskim predsjedavanjem, objavljivanjem Strategije Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi proširenja, historijskom samitu u Sofiji i čestitao Republici Austriji preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom, te pozdravio što je jedan od prioriteta predsjedavanja proširenja EU. Dodao je da je bitno da se fokus EU zadrži na procesu proširenja i da se nastave slati pozitivne poruke u tom smislu, te izrazio nadu da će do narednog samita u okviru Berlinskog procesa biti više pozitivnih priča.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo značaj Agende za povezivanje u ključnim infrastrukturalnim oblastima koja je u prethodnom periodu omogućavala pravilno planiranje i prioritiziranje ključnih infrastrukturalnih pravaca i projekata koji u konačnici vode ka ekonomskom razvoju regije. Pozdravio je objavljene investicione projekte tokom samita u Sofiji gdje je Bosna i Hercegovina dobila grantove za tri investiciona projekta u oblasti transportne infrastrukture u vrijednosti od 32,8 miliona EUR i grant za projekat tehničke pomoći u vrijednosti 5, 2 miliona EUR.

Naglasio je da je u Trstu pokrenuta bitna komponenta, a to je podrška uspostavi regionalnog ekonomskog područja i istakao da je Bosna i Hercegovina u potpunosti opredijeljena za implementaciju Akcionog plana. Dodao je da su investicije je od ključnog značaja i generator ekonomskog razvoja i pozdravio uspostavljanje Regionalne investicione agende kao platforme koja će dati dobar okvir za približavanje investicionih politika u cilju kreiranja jedinstvenog investicionog područja. Upoznao je prisutne premijere da bi čak 84 posto ispitanih stranih investitora prisutnih u BiH preporučilo Bosnu i Hercegovinu za investiranje, ali i da je neophodno  da se unaprijedi politička stabilnost, osiguranje potrebne infrastrukture i jačanje vladavine prava. S tim u vezi, dodao je da Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno unapređenju poslovnog okruženja, prvenstveno kroz sprovođenje potrebnih reformi u okviru Reformske agende za BiH, ali i da je rješenja za neka od ovih pitanja tražiti na regionalnom nivou.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je trenutno nedovoljna institucionalna podrška oblasti istraživanja i razvoja kao ključnog preduslova za osiguranje maksimalne iskorištenosti najznačajnijeg resursa, mladih i talentovanih ljudi kako bi se omogućila njihova puna uključenost u razvoj zemlje. Stoga je posebno pozdravio fokus ovogodišnjeg samita na pristup finansijama start-up-ima i malim i srednjim preduzećima kao generatorima inovativnog razvoja u svrhu transformacije postojećih ekonomija. Dodao je da naša domovina baštini mnogobrojne resurse, a svakako najznačajniji jesu upravo mladi i talentovani ljudi, te izrazio žaljenje što je upravo među ovom populacijom stopa nezaposlenosti visoka i izrazio nadu da će se upravo kroz podršku pristupu finansijama i razvoju inovativnog poduzetništva taj problem riještiti.

Dodao je  da je ključno pitanje tranzicije regiona u digitalne ekonomije i pozdravio pokretanje Digitalne agende za zapadni Balkan u Sofiji, koja ima za cilj da podrži tranziciju regiona i donese prednosti digitalne transformacije poput bržeg ekonomskog rasta, više radnih mjesta i boljih usluga građanima. Istaknuo je da su svi procesi o kojima se govorilo u okviru diskusije neophodni da bi se stanje ekonomija u regiji unaprijedilo na onaj nivo s kojim bi se iskoristili ogromni potencijali i resursi.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano