24. Marta 2019.

Sanader nepravomoćno osuđen na 2,5 godine zatvora

afera-fimi-medija-svjedocit-ce-sanaderov-tjelohranitelj-tigar-504x335-20130415-20130417103115-88980d0dd088998e3f8d74e4bfcdd665 (Medium)

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedeljak je proglašen krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, a određena mu je kazna od dvije godine i šest mjeseci te državi mora vratiti 3,6 miliona kuna koje je protupravno pribavio, javlja HRT.

Sud Sanadera tereti da je u slučaju Hypo, u kojem je optužen za ratno profiterstvo, kao mito uzeo 3.600 000 kuna od austrijske banke.

Pred kraj suđenja tužiteljstvo je Županijskom sudu predalo optužnicu s manjim izmjenama činjeničnog opisa u kojoj je ostala ista pravna kvalifikacija, pa se Sanader ponovno očitovao o krivnji, ustvrdivši kako optužbe po kojima je primio mito od austrijske Hypo banke nemaju veze s istinom.

Odgovarajući na optužbe tužiteljstva po kojima je on bio ovlašten za pregovaranje s bankom od koje je dobio proviziju u zamjenu za ulazak banke na hrvatsko bankarsko tržište, Sanader je kazao da takve ovlasti nema zamjenik ministra, već ministar.

Ustvrdio je kako je jedina banka koja je htjela Hrvatskoj dati kredit bila Hypo banka, i to na pritisak tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka.

Sanader je oslobođen u slučaju HEP-Dioki, a optužbi je oslobođen i Robert Ježić, prenosi RTL.

Uz bivšeg hrvatskog premijera i Roberta Ježića, Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj firmi isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u septembru 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano