24. Februara 2019.

Santos produžio primirje s FARC-om do kraja godine

AppleMark

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos objavio je u četvrtak da je primirje s FARC-om produžio do kraja godine i da se nada kako će dotad postići „novi dogovor“ o miru s gerilom.

„Odlučio sam produžiti bilateralno primirje do 31. decembra. Neka bude jasno: to nije ni ultimatum ni krajnji rok, ali se nadam da ćemo novi dogovor postići puno prije tog  datuma“, rekao je predsjednik u televizijskom nastupu.

Dodao je da je odluku o produženju primirja donio nakon susreta sa studentskim vođama, koji su organizovali dvije velike protestne šetnje kroz Bogotu kako bi pružili potporu miru.

Juan Manuel Santos, koji će se ponovo sastati s opozicijom i s predstavnicima civilnog društva, vjeruje da će pronaći rješenje za političku krizu koja potresa zemlju od kad je na referendumu odbijen mirovni ugovor s FARC-om.

„Postići ćemo mir. Zauvijek ćemo se riješiti nasilja i vratiti izbjeglice kući. Ne smijemo propustiti ovu priliku“, istakao je Santos, prenosi Hina.

Kolumbijski predsjednik je dobio Nobelovu nagradu za mir za 2016. zbog svojih napora na zaustavljanju 52. godišnjeg sukoba s marksističkom gerilom.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano