23. Aprila 2019.

Saradnja Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije (EUROPOL)

Europol-NS

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije (EUROPOL).

Svrha ovog sporazuma je uspostavljanje saradnje između EUROPOL-a i Bosne i Hercegovine, kako bi se podržale države članice EU i BiH u spečavanju i borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala, naročito putem razmjene informacija između EUROPOL-a i BiH.

Takođe, Bosna i Hercegovina i EUROPOL će ponuditi jedni drugima podršku kako bi bila olakšana uspostava i djelovanje zajedničkih istražnih timova.

Zajednička kontakt tačka BiH za saradnju s EUROPOL-om biće Ministarstvo bezbjednosti BiH, Trg BiH 1, Sarajevo. Kontakt tačka biće uspostavljena u skladu sa privremenom Odlukom Vijeća ministara BiH o uspostavljanju saradnje i razmjene informacija mjerodavnih tijela za provođenje zakona u BiH i EUROPOL-a, koja je objavljena u Službenim glasniku 7/14.

Prema Odluci, zajedničku kontakt tačku u Bosni i Hercegovini čine: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne I Hercegovine, Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo bezbjednosti BiH dostaviće Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar bezbjednosti BiH.

M. N.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano