21. Februara 2019.

Saradnja Evropske unije i UNICEF-a za zdrav i podsticajan početak za svako dijete

Povodom Međunarodnog dana porodice, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Khaldoun Sinno i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan danas su posjetili Mostar.  Ovo je bila prilika da se predstavi napredak u zajedničkom djelovanju na zaštiti prava djeteta, kroz primjer nekoliko povezanih i međuzavisnih aktivnosti koje se provode u saradnji sa vlastima i institucijama Kantona i Grada Mostara.

Mostar je samo jedna od brojnih lokacija u BiH, na kojima su EU i UNICEF udružili napore u zaštiti prava djeteta u skladu s Smjernicama EU za promociju i zaštitu prava djeteta i Konvencijom o pravima djeteta.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno naglasio je posvećenost EU promociji i zaštiti prava djeteta u BiH.

„Evropska unija i UNICEF, zajedno sa relevantnim stručnjacima, roditeljima, pružaocima njege, udružili su resurse kako bi omogućili da djeca izrastu u zdrave i sretne ljude. Iako smo zapravo samo zagrebali površinu ovog složenog problema, zajedno smo pokazali šta se sve može postići kada udružimo resurse i volju. Uvjeravam vas da ćemo nastaviti da dajemo podršku sve dok svako dijete ne dobije zdrav i podsticajan početak u životu“, rekao je Sinno.

„Želim da pohvalim sve naše partnere u Mostaru zbog njihove posvećenosti i napora koje su do sada uložili, a što je omogućilo mnoge odlične rezultate za djecu i mlade u Mostaru. Nadam se i očekujem da će ova posvećenost biti propraćena i sa kontinuiranim investicijama, kako Kantonalne vlade, tako i Grada Mostara, uključujući izdvajanje adekvatnih finansijskih, ljudskih i tehničkih resursa neophodnih za održavanje rezultata koje smo do sada postigli. Posebno mi je drago što je ova posjeta na Međunarodni dan porodice, prepoznajući jedinstven značaj vaspitnog i sigurnog porodičnog okruženja za svako dijete“, rekla je predstavnica UNICEF-a Geeta Narayan.

Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara, istakli su važnost podizanja svijesti javnosti o pravima djece i potvrdili su svoju posvećenost u obezbjeđivanju značajnijih resursa, kako bi se doprinijelo blagostanju za svako dijete.

Delegacija je imala priliku da se direktno uvjeri u trenutnu situaciju u kojoj se nalazi Dječiji dom, a koji isključivo pruža institucionalnu zaštitu djeci odvojenoj od svojih porodica, te da sazna više o predviđenoj transformaciji dječijeg doma u uslužni centar za ugroženu djecu i porodice, uključujući uspostavljanje nekoliko novih usluga zaštite djece, u skladu sa projektom „Transformacija ustanova za zaštitu djece i sprječavanje odvajanja porodica”. Nakon prezentacija plana transformacije Dječijeg doma u Mostaru, UNICEF i EUD su pozdravili nedavni prijedlog izmjena i dopuna kantonalnog zakona o socijalnim uslugama, nadajući se da će Kantonalna skupština iste uskoro i usvojiti, čime bi se osigurala održivost novih usluga za porodice i djecu.

Delegacija je posjetila i IV osnovnu školu, koja je uključena u programe izgradnje kapaciteta za kvalitetno inkluzivno obrazovanje, u okviru regionalnog projekta „Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama na Zapadnom Balkanu i Turskoj”. Projektom su se EU i UNICEF obavezali da će nastaviti snažno zagovaranje za zaštitu svakog djeteta od svih oblika nasilja i za pravo da bude ravnopravan član društva.

Direktorica škole Seada Kuštrić naglasila je pozitivno iskustvo ove škole.

„Shvatili smo da inkluzija nije korisna samo za dijete sa poteškoćama, nego je važan korak ka stvaranju kvalitetne škole i na taj način je korisna za svakog od naših učenika, roditelja i zaposlenih“, rekla je Seada Kuštrić.

Direktorica predškolske ustanove „Dječiji vrtići“ Danijela Kegelj predstavila je napredak ostvaren u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju i službama za kućnu posjetu, kao priliku da se osigura da sva djeca, uključujući i one najugroženije, mogu dobiti usluge koje će pomoći u njihovom razvoju i pružiti im najbolji početak njihovih života. Do sada je samo 22 % opština u BiH pokriveno uslugama podrške ranom rastu i razvoju.

Povećanje stope zastupljenosti usluga za djecu u ranom djetinjstvu bi bilo od izuzetne važnosti kako bi se osiguralo da sva djeca u BiH imaju zdrav i podsticajan početak u životu. Trenutno, u Mostaru, usluge intervencije u ranom djetinjstvu se pružaju za 29 djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje, te za 10 djece u specijalizovanoj učionici. Osim toga, 17 djece je na listi čekanja. Pored toga, 16 medicinskih sestara u zajednici iz Mostara edukovano je za pružanje usluga i savjetovanje roditelja, sa posebnim fokusom na prepoznavanje nasilja nad djecom u domaćinstvima koje posjećuju.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano