24. Aprila 2018.

Saša Cvetković optužen zbog ratnog zločina na području Srebrenice i Bratunca

tuzilastvo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Cvetkovića,  rođenog 1972. godine u Ljuboviji u  Republici  Srbiji, državljanina Republike Srbije, koji se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između TO  RBiH i VRS, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

On se tereti da je, u aprilu i maju 1992. godine, za vrijeme neposredne ratne opasnosti na teritoriji Srebrenice i Bratunca, zajedno sa dvojicom njemu poznatih vojnika VRS, došao u dvorište porodične kuće u naselju Kolonija u mjesnoj zajednici Sase u općini Srebrenica, pod prijetnjom oružja odveo mušku osobu udarajući ga palicom po čitavom tijelu na lokalni put, držeći ga na nišanu automatskog oružja, te mu pod prijetnjom da će ubiti članove njegove uže porodice, naredio da ode u susjedno selo i kaže susjedima da se dobrovoljno predaju.

Kada se žrtva nije vratila u zadatom roku, optuženi ponovo odlazi pred porodičnu kuću, te pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine lišava života dva civila, člana porodice navedene žrtve bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je u prostorijama Rudnika  cinka i olova „Sase“, u kome su prethodno bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa još jednim vojnikom, izveo tri ženske osobe iz prostorija kompleksa, te odvezao u pravcu Bratunca, gdje im se pridružio još jedan vojnik. Žrtve su odveli u napuštenu kuću, te nad njima počinili silovanje i seksualno zlostavljanje, što je na oštećene ostavilo trajne posljedice koje osjećaju i danas. Jedna od žrtava, višestruko  je silovana od strane optuženog i drugih vojnika, čime su joj nanesene teške  povrede tjelesnog integriteta i psihičkog zdravlja.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano