19. Januara 2019.

Sastanak carinskih uprava BiH i Slovenije

Danas je u Banjoj Luci dogovorena razmjena podataka između Uprave za indirektno oporezivanje i Finansijske uprave Republike Slovenije u okviru dalje bilateralne saradnje ove dvije porezno-carinske administracije.

Rezultat je ovo zajedničkog sastanka, koji se danas održao u zgradi Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci, na kome su prisustvovali dr. Miro Džakula, direktor UIO i Jana Ahčin v.d. direktor Finansijske uprave Republike Slovenije.

Bilateralni sastanak direktora finansijskih uprava održao se u okviru sastanka Upravnog odbora Twinning projekta „Dalje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom u EU“, kojeg finansira Evropska unija, a izvode stručnjaci iz Slovenije i Austrije. U okviru Twinning projekta, koji će biti završen u januaru 2015. godine, završen je novi Zakon o carinskoj politici BiH, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, a završavaju se i podzakinski akti o provedbenim propisima.

Pored toga, izrađeno je Uputstvo o popunjavanju JCI, pripremljen je i novi Zakon o PDV-u. Završene su radionice posvećenje uspostavljanju Odjeljenja za analizu rizika i Odjeljenja za internu reviziju u UIO. U okviru ovog projekta završen je web portal E PDV – za elektronsko podnošenje PDV prijava, koji je već testiran sa 100 velikih obveznika u BiH, saopšteno je iz UIO BiH.

—–

Sastanak Džakula-Hill

Danas je Upravu za indirektno oporezivanje BiH posjetio otpravnik poslova Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini g. Nicholas Hill, koji se sastao sa direktorom UIO dr. Mirom Džakulom.

Direktor UIO dr. Miro Džakula predstavio je najnovije rezultate rada Uprave za indirektno oporezivanje u toku 2014. Godine, u kojoj je, uprkos katastrofalnim poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, UIO zabilježila značajan rast prihoda od indirektnih poreza i to za čak 296 miliona KM više u odnosu na prošlu 2013. godinu.

Direktor UIO izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade SAD-a Upravi za indirektno oporezivanje, posebno imajući u vidu brojnu opremu koja je donirana ovoj institucije.

Nicholas Hill, otpravink poslova Ambasade SAD-a u BiH posebno se interesovao oko zahtjeva poljoprivrednih proizvođača upućenih institucijama u Bosni i Hercegovini, gdje mu je, s aspekta nadležnosti UIO, pojašnjena cjelokupna situacija. On je, takođe, izrazio zadovoljstvo i dalju podršku svim pozitivnim procesima koji se dešavaju u Upravi za indirektno oporezivanje.

E. K.
Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano