21. Februara 2019.

Sastanak Mogherini s Vučićem i Thacijem dočekuje se s malo optimizma

CD2A952F-CE34-4EA9-A138-33D21290D7B9_w1023_r1_s

Za pregovarački sto u Bruxellesu u nedelju poslijepodne će, poslije tromjesečne pauze, ponovn sjesti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci, ali po dosadašnjim izjavama obe strane, nema optimizma u pogledu mogućeg napretka u višegodišnjem dijalogu, čiji je pokrovitelj Evropska unija.

Beogradski mediji uglavnom su suzdržani u procjenama ishoda današnjeg susreta Thacija i Vučića sa šeficom evrodiplomacije Federicom Mogherini, a prema službenim informacijama na stolu bi se trebala naći “otvorena pitanja, poput – formiranja Zajednice srpskih opština, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici”.

Od posljednjih razgovora na tehničkom nivou sredinom marta, kada nije ostvaren nikakav pomak, u međuvremenu su dodatno pojačane tenzije u međusobnim odnosima, uz uzajamne optužbe dviju strana o nespremnosti na kompromis, prenosi Hina.

Vučić nije optimist da će i današnja runda donijeti pomak i već danima tvrdi da Priština pod uticajem mentora sa Zapada ne želi kompromisno rješenje, dok, iz Prištine stižu signali kako pregovore čim prije treba okončati pravno obavezujućim sporazumom, što bi za Beograd praktički značilo da prizna kosovsku nezavisnost i državnost u sadašnjim granicama i bez ikakvih ustupaka srpskoj strani.

Istovremeno, Beograd insistira na činjenici da kosovska strana nije primijenila dosadašnje odredbe briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine, po kojima je, među ostalim, Priština bila dužna formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) kao tijela kojim bi kosovski Srbi ostvarili više uticaja u opštinama u kojima su većina.

Kosovski dužnosnici insistiraju da se, prije ZSO-a, na sto kao važnija tema stavi energetika.

Današnjem trojnom sastanku prethodio je tehnički dijalog započet u petak, poslije koga nije saopšteno dovoljno detalja da bi se moglo zaključiti ima li nagovještaja napretku ili ne.

Prije susreta Moghrini-Vučić-Thaci, šefica evrodiplomatije imaće odvojene bilateralne susrete s predsjednicima Srbije i Kosova, a analitičari su vrlo suzdržani u ocjenama može li današnji susret značajnije uticati na primjenu ranije postignutih sporazuma.

Vučić i Thaci drugi put tokom godine sastaju se u ovom formatu, a Vučić je prije odlaska u Bruxelles poručio kako nema prevelika očekivanja, ali da je riječ o “prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije”, te naglasi “spremnost Beograda za kompromis”.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano