21. Aprila 2019.

Sastanak o upravljanju stečcima

WP_20160729_16_06_58_Pro

Ministar Adil Osmanović razgovarao je juče sa načelnicima opština, predstavnicima ministarstava, zavoda i Komisije za očuvanje spomenika o upravljanju „stećcima, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sastanak u Sarajevu organizovan je nakon što je Komitet za svjetsku baštinu donio odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine, kako bi se podijelile infromacije o samoj odluci i dogovorili naredni zadaci i obaveze svih nadležnih.

„Upisom stećaka na Listu svjetske baštine zaštićen je fenomen stećaka na našim prostorima a naša je obaveza da radimo na njihovom očuvanju, da se osigura bolja pristupačnost i bolja promocija. U tome, svoj doprinos moraju da daju svi nivoi vlasti od opština, kantona, entiteta i države”, rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Ministar je podsjetio da su prije predaje nominacionog fajla i plana upravljanja, sve opštine  usvojile pojedinačne planove upravljanja za nekropole na svojoj teritoriji. Potrebno je preduzeti aktivnosti s ciljem implemetacije plana upravljanja kao i usklađivanja zone zaštite za svaku nekropolu  što treba da koordinira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Predstavnici lokalnih zajednica upozoreni su da ne preduzimaju nikakve radnje samostalno bez saglasnosti nadležnih entitetskih zavoda za kulturno nasljeđe. Označavanje nekropola znakom svjetske baštine koordiniraće Državna komisija za UNESCO, u saradnji s UNESCO-om.

Odluka o upisu stećaka na Listu svjetske baštine donesena je konsenzusom zemalja članica Komiteta za svjetsku baštinu na zasjedanju održanom  od 10. do 20. jula 2016. u Istanbulu u Turskoj.  Stećci su upisani na Listu svjetske baštine zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kulturnoj vrijednosti. Zemlje  članice Komiteta prepoznale su i izuzetnu regionalnu saradnju, koja je ostvarena između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije  u radu na ovom projektu i u svojim obraćanjima pozdravile takav rad i činjenicu da je pokazano da kultura ne poznaje granice, da kultura gradi mostove među narodima i pravi je putokaz za prosperitetnu budućnost.

  1. O.

(Novasloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano