16. Juna 2019.

Saudijski državni tužilac sastao se s javnim tužiocem u Istanbulu

000_19s6cr

Saudijski državni tužilac koji predvodi istragu ubistva novinara Jamala Khashoggija, u ponedeljak se sastao s javnim tužiocem u Istanbulu, javila je u ponedeljak turska državna novinska agencija Anadolija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da Turska cijeni ishod razgovora između dvojice tužilaca.

Anadolija prenosi da će saudijski tužilac obaviti inspekciju saudijskog konzulata u Istanbulu, u kome je Khashoggi ubijen prije skoro četiri sedmice.

Ubistvo Khashoggija, kolumniste Washington Posta i kritičara saudijskog de facto vladara, krunskog princa Mohammeda bin Salmana, izazvalo je međunarodno zgražanje i eskaliralo je u krizu u najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Erdogan je izrazio skepticizam prema saudijskim kontroverznim objašnjenjima ubistva i pozvao kraljevstvo da krivično goni odgovorne, bez obzira kako visoko su rangirani.

Saudijski javni tužilac Saud Al Mojeb izjavio je da je ubistvo učinjeno s predumišljajem, u suprotnosti s ranijim izjavama da je bilo nenamjerno.

Turski tužioci pripremili su zahtjev za izručenjem iz Saudijske Arabije 18 osumnjičenih, koji su uhapšeni u Rijadu u okviru istrage.

Među osumnjičenima je i petnaestočlani bezbjedonosni tim koji je stigao avionom u Tursku nekoliko sati prije ubistva i koji ga je izveo. Erdogan je izjavio u subotu da je zahtjev predat Saudijskoj Arabiji putem turskog ministarstva pravde.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao je da će oni koji stoje iza ubistva biti krivično gonjeni u kraljevstvu.

Turska je saopštila da je podijelila informacije o istrazi s drugim zemljama, među kojima su SAD Njemačka, Francuska i Rusija, prenosi Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano