22. Aprila 2019.

Savezni sudija blokirao novu Trumpovu zabranu putovanja

370_20170316094335_judge

Savezni sudijana Havajima blokirao je najveći dio posljednje zabrane o putovanjima, koju je donio  američki predsjednik Donald Trump, samo nekoliko sati prije nego što bi trebala stupiti na snagu, rekavši da revidirani predsjednički ukaz “pati od potpuno istih manjkavosti kao i njegov prethodni”.

To je treći set ograničenja objavljenih od američkog predsjednika, koji je osporen na sudu, u cjelini ili djelimično.

Američki oblasni sudija Derrick Watson objavio je presudu o zabrani  za većinski muslimanske zemlje koju je osporila savezna država Havaji, upozoravajući da bi ograničenja putovanja razdvojila porodice i onemogućila bi upis polaznika koledža iz drugih zemalja.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders nazvala je presudu “opasno manjkavom” i kazala je da ona “onemogućuje predsjednikove napore da očuva bezbjednost američkog naroda”. Ministarstvo pravde saopštilo je da će veoma skoro uložiti žalbu na presudu.

Sporna zabrana objavljena je u septembru i trebala bi danas stupiti na snagu za putnike iz Čada, Irana, Libije, Sjeverne Koreje, Somalije, Sirije i Jemena, skupa s nekim zvaničnicima venecuelanske vlade i njihovih porodica.

Trumpova administracija saopštila je da je zabrana zasnovana na procjeni bezbjedonosne situacije u svakoj od tih zemalja i njihovoj spremnosti da dijele informacije sa SAD, prenosi AP.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano