20. Maja 2019.

SDA HNK-a: Za nekonstitutivnost Srba u HNK isključivi krivac je HDZ BiH

SDA

Okrugli sto na temu “Nekonstitutivnost Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona“ na površinu je izbacio višegodišnju kontinuiranu pretenziju HDZ BiH da pojedine kantone, prvenstveno HNK, pretvori u područje podređeno interesima samo jednog naroda u kome važe pravila koja odgovaraju samo jednom, a diskriminiše sve druge narode, stoji u saopštenju Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA HNK-a.

„Naime, već 17 godina u ovom kantonu se ne primjenjuje odluka Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti svih naroda u BiH, a 15 godina gotovo identična odluka nekadašnjeg visokog predstavnika Paddy Ashdowna.

Cjelokupnu javnost i predstavnike međunarodnih institucija u BiH dužni smo izvjestiti da se predstavnici SDA na svim nivoima, počevši od podpredsjednice Mahmutbegović do kluba Bošnjaka u Skupštini HNK javno zalažu, djeluju, donose i usaglašavaju prijedloge i odluke za jednakopravnost svih naroda, bez razlike koji narod je u kome dijelu BiH ugrožen i diskriminisan.

Barijera za jednakost Srba u HNK je HDZ BIH, konkretno u ovom slučaju je  premijer Nevenko Herceg, koji ne želi pripremljeni prijedlog amandmana na Ustav HNK, koji su usaglasili i predložili klubovi poslanika Srba i Bošnjaka u Skupštini HNK-a,  a koji se odnose na konstitutivnost naroda i ravnopravnu upotrebu jezika i pisama na prostoru HNK, delegirati na sjednicu Vlade HNK, kao i poslanici HDZ BIH u Skupštini HNK-a, koji se odbijaju o istom izjasniti.

Kompleksnost i važnost HNK HDZ-u BiH ogleda se i u činjenici da strateško partnerstvo HDZ-SNSD očigledno ovdje ne vrijedi ili Dodik ima drugačije aršine prema Srbima u dolini Neretve prema onih u RS-u. Jednakopravnost za koju se Čović zdušno zalaže u ostatku FBiH ne primjenjuje se na kanton koji je izgleda puno važniji HDZ-u BIH od preostalih. Evropske vrijednosti, čije je Čović samoproglašeni nosilac, ne vrijede samo u onom dijelu gdje predsjednik HDZ BiH ima svoj „dom“ i u kome još uvijek obilježava godišnjice Herceg-Bosne.

Uprkos svim opstrukcijama, političkim manipulacijama i iskrivljenim aršinima, svim akterima ovih niskih pokušaja razgradnje BiH, SDA poručuje da je Ustav  temeljni i najviši pravni akt države, vrijedi i primjenjivaće se jednako za sve, na cijelom teritoriju naše zemlje. On ima najveću nadzakonsku pravnu snagu i zbog toga s njim moraju biti usklađeni svi pravni propisi u okviru pravnog sistema, kao i postupci svih državnih tijela i tijela koja obavljaju javne ovlasti. SDA će se na svakom pedlju BIH boriti za jednokopravnost svih naroda, kako Srba u HNK, tako i Hrvata i Bošnjaka u RS, kao i ostalih naroda bez izuzetka.

Kako bi sve i dokazali, javno pozivamo HDZ BIH (premijera Hercega) da na prvoj narednoj sjednici Vlada HNK-a utvrdi mišljenje na predložene Amandmane, kako bi Skupština HNK-a na prvoj narednoj sjednici iste usvojila i tako Srbe u ovom kantonu učinimo konstitutivnim po svim osnovama, a ne samo formalnim“, navodi se na kraju saopštenja IO KO SDA HNK-a.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano