18. Januara 2019.

SDA poručila Čoviću: O Mostaru otvoreno, a ne ispod stola!

sda

Nakon sastanka Gradskog Odbora SDA, HDZ-a i SBB, koji se održao 6. maja, SDA je, kao i nebrojeno puta do sada u spomenutim izvještajima, okarakterisana kao stranka koja se zalaže za podjelu Mostara uz jedan karakterističan novitet. Dosadašnja terminologija koja je apostrofirala da to čine SDA-HDZ, zamijenjena je izricanjem optužbe samo na račun SDA, dok su svi ostali politički akteri za „jedinstven“ Mostar, uključujući i HDZ BiH! , navodi se u današnjem saopštenju Gradskog odbora SDA Mostar.

„Ovakve manipulacije i potpune zamjene teza, SDA doživljava kao vrlo opasnu političku retoriku, čiji je krajnji cilj uređenje Mostara prema željama HDZ BIH, na šta SDA nikada neće pristati.

Zanimljivo je da HDZ BiH kroz cijeli pregovarački proces oko budućeg uređenja Mostara  vrlo vješto koristi resursom stranaka koje svoj politički i izborni kredibilitet crpe iz bošnjačkog biračkog tijela. Naime, HDZ BiH u svakom novom krugu pregovora, prema svojim potrebama daje politički legitimitet strankama koje imaju probošnjački prefiks, a čiji prijedlozi oko budućeg uređenja Mostara imaju elemente koji odgovaraju hrvatskim nacionalnim interesima i predstavlja ih kao stranke koje imaju demokratske principe i razvijen osjećaj za ‘suživot’.

Na tom tragu, HDZ BIH je sada pozvao SDP, DF na povratak pregovorima sa namjerom da izvrše dodatni pritisak na SDA da odstupi od svojih stavova i prikloni se željama HDZ BIH.

HDZ BiH vješto ubacuje smutnju među stranke koje svoj izborni rezultat crpe uglavnom u bošnjačkom biračkom tijelu, pokušavajuči unositi neistine o podjelama unutar bošnjačkog korpusa pa čak i samih stranaka.

Poručujemo predsjedniku HDZ-a BiH neka se bavi sa unutrašnjim podjelama u svojoj stranci, a ne tamo gdje ih nema.

Ipak je Čović sa predsjednikom Izetbegovićem ‘usaglasio’ Zakon o Gradu Mostaru, ali mu to nisu prihvatili u GO HDZ, pa se  morao sakriti iza HNS-a.

SDA nema namjeru da odustane od borbe za Mostar, koji će svojim budućim uređenjem u svim segmentima omogućavati ravnopravnost svih građana, da biraju, budu birani, a da pri tom ne budu preglasavani, majorizovani i diskriminisani.

Sve druge stranke koje u ovoj istorijskoj prekretnici za Mostar žele sebi priskrbiti jeftine političke poene moraju biti svjesni da podilaze volji i principima za koje se zalaže HDZ BiH i takvo breme odgovornosti moraju preuzeti na sebe.

Takođe, zbog istinitog informisanja javnosti, GO SDA Mostar poziva predstavnike OHR-a da prisustvuju svim sastancima koji se vode oko grada Mostara i time budu svjedoci onog što se na tim sastancima dešava.

SDA na ovaj način želi pokazati domaćoj i međunarodnoj javnosti da pregovore ne vodi u rukavicama, niti ispod stola, nego da je transparentna i dosljedna onome što iznosi u javnosti“, navodi se na kraju saopštenja Gradskog odbora SDA Mostar.

(Novasloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano