21. Maja 2019.

SDA traži pokretanje krivičnog postupka protiv ogranizatora četničkog okupljanja

1

Stranka demokratske akcije zahtijeva da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti odmah preduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Takođe traži pokretanje postupka zabrane takvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, jer njihovo djelovanje, kako se ističe u saopćenju SDA, predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

“Okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene sa tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti – upozorava SDA.

Iz te stranke, takođe,naglašavaju kako postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu, u kome su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.

“Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne preduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatraćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima”, navodi SDA.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano