23. Maja 2019.

SDP BiH neće predložiti kandidata za podpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda

SDP

Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH, pored ostalog, razmatrano je pitanje formiranja vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou te su članovi Predsjedništva SDP BiH još jednom pozvali stranke pobjednice Opštih izbora da što prije formiraju vlast na svim nivoima.

Još jednom je jasno naznačeno da će SDP BiH djelovati kao opozicija, kao što je već ranije odlučeno na organima partije.

Stoga, na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, SDP BiH neće predložiti kandidata za podpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, jer SDP BiH stoji na stanovištu da je obaveza stranaka, koje čine parlamentarnu većinu, da predlože sva tri člana rukovodstva Federacije BiH, a za što postoji odgovarajući kapacitet i u Klubu Srba, kao i u preostala dva kluba Doma naroda Parlamenta FBiH.

Takođe, SDP BiH od Centralne izborne komisije BiH traži da se Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda FBiH popunjava u skladu sa Ustavom i zakonima FBiH.

Na sjednici je zaključeno da će SDP BiH predložiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kako bi se regulisalo popunjavanje Klubova naroda, odnosno, kako se više ne bi dešavalo da ne postoji mogućnost popunjavanja Klubova naroda na osnovu Ustava i zakona FBiH.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano