24. Marta 2019.

Selo Štrumpfova

strumf
Pueblos Blancos, Bijela sela, su poznata turistička atrakcija južnog dijela Španije, koji sa bijelookrečenim zidovima slikovito odsijavaju između stijena okoline. Jednom je i selo Juzcar, sa 220stanovnika, bilo dio ovog „bisernog lanca“.
Međutim, 2011. godine PR profesionalci iz Hollywoodske „fabrike sna“ probudili su ovo uspavano selo i pretvorili ga u nešto jedinstveno na svijetu, u selo Štrumpfova, ili kako se na španjolskom kaže „Pueblo Pitufo“. Bio je to marketinški geg najpoznatije hollywoodske 3-D serije „Štrumpfovi“. Od tada čitavo selo Juzcar na andaluzijskom suncu blješti u štrumpfovsko-plavoj boji. Svih 175 kuća, pa čak i crkva iz 16. stoljeća, zidovi od groblja, sve to je obojeno u plavo.
A u nastavku ove radikalne promjene imagea, hiljade turista su navalili u posjetu ovom selu. Prihodi malih radnji su eksplodirali, sa Štrumpf kulturom otvorile su se nepojmljive privredne mogućnosti. Stoga su se stanovnici sela nakon završetka marketing akcije, većinom odlučili da trajno zadrže identitet Pueblo Pitufo. Samo 33 su bili protiv. Pri tome su morali prihvatiti da će na ovaj način biti isključeni iz tradicionalne rute „biserne ogrlice“.
Prošle godine skoro da je sve propalo, došlo je do marketinških problema. Danas se selo više ne smije zvati Pueblo Pitufo, nego „Aldea Azul“, u prevodi „Plavo selo“. Šarm plavih fasada i figure Štrumpfova na svakom koraku zaržan je, kako tvrdi gradonačelnik sela Francisco Lozano Fernandez. U međuvremenu je izgrađen porodični park zabave sa žičarom, zidovima za penjanje, stazama za hodanje i drugim arakcijama.
(PMmagazin)
Z.N.
(Novasloboda.ba)
Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano