20. Maja 2019.

Šest stranaka potpisalo dokument o budućem djelovanju u KS

kanton sarajevo

Šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo (Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Narod i pravda i Nezavisna bh. lista) potpisale su usaglašeni dokument, u komw su navedeni osnovni principi djelovanja u mandatnom periodu 2018.-2022. godina u Kantonu Sarajevo.

Potpisnici dokumenta izrazili su opredijeljenost za saradnju, “mijenjajući postojeću negativnu praksu formiranja neprincipijelnih i neprogramskih koalicija”.

Stranke potpisnice obavezale su se na poštovanje principa, među kojima je taj da formiranje skupštinske većine na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, kao niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

“Vlada KS će biti formirana na programskim načelima, konkretnim mjerama, zakonima i javnim politikama”, stoji u dokumentu.

Potpisnici su spremni za stvaranje ambijenta za unapređenje bezbjedonosne situacije i borbu protiv korupcije, kao i da provode mjere u cilju podizanja kvaliteta životne sredine, smanjenja zagađenja vazduha i sprečavanja drugih ekoloških rizika.

Takođe, jedna od aktivnosti koja će se nastojati provesti je i preispitivanje efikasnosti svih nadzornih i upravnih odbora pod ingerencijom Kantona Sarajevo.

Predstavili su i  mandatara za sastav nove Vlade KS, Edina Fortu iz Naše stranke.

“Prvi put da imamo ovakvo nešto na političkoj sceni. Ove mjere oslikavaju ono za šta ćemo se boriti. To je predmet programa buduće vlade”, rekao je Forto.

U pogledu zagađenja vazduha, Forto je rekao  da će se u rješavanju tog problema  u narednom periodu provoditi mjere, ali da je to proces koji zahtijeva aktivnosti tokom čitavog mandata.

Dodao je da će do kraja decembra biti formirana nova Vlada KS, budući da je taj proces pri kraju.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano