18. Oktobra 2018.

Seul ponudio dijalog Pjongjangu

Tan2018-1-1_6315442_0

Južna Koreja je ponudila da održi pregovore sa Sjevernom Korejom o “pat poziciji” u vezi sa programom oružja Pjongjanga, prenijeli su južnokorejski mediji.

Poziv na pregovore uslijedio je dan nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio da je Pjongjang otvoren za pregovore, ali i to da će nastaviti sa masovnom proizvodnjom nuklearnih glava.

Korejski ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon izjavio je da se o ponudi pregovora na najvišem nivou razgovaralo sa Vašingtonom, dok je održavanje zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje odgođeno do završetka Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom gradu Pjongjang.

“Iskreno se radujemo direktnom razgovoru sa Pjongjangom o interesima obje strane, kao i učešću Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu”, rekao je Cho.

Cho je dodao da je Vlada Južne Koreje otvorena za razgovor sa Sjevernom Korejom, neovisno o vremenu, lokaciji i formi razgovora.

Korejski ministar je izjavio da očekuje da će se razgovori održati u pograničnom naselju Panmundžom i da će biti usredsređeni na učešće Sjeverne Koreje na Olimpijadi, ali da će se strane dotaći i drugih pitanja, uključujući denuklearizaciju Pjongjanga.

Ukoliko razgovori počnu u utorak, 9. januara, biće to prvi takav dijalog još od decembra 2015. godine.

Tenzije oko nuklearnog i balističkog programa Sjeverne Koreje rastu, usljed kršenja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, uz ratobornu retoriku Vašingtona i Pjongjanga, koji zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje vidi kao pripreme za rat.

(Srna)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano