26. Maja 2019.

Sindikat Aluminija uputio apel pomoći vlasnicima kompanije

tvornicki_krug_10

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija uputio je u utorak apel za pomoć vlasnicima Aluminija d.d. Mostar – Vladi FBiH, predstavnicima malih dioničara i Vladi Republike Hrvatske, te najavio vanrednu Skupštinu sindikata, na kojoj će se naći samo jedna tačka dnevnog reda, i to pokretanje štrajka upozorenja.

Iz Sindikata Aluminija pozivaju vlasnike kompanije, predstavnike Nadzornog odbora i Upravu Društva da im osiguraju isplatu plata zajedno s kreditnim obavezama, sukladno potpisanom sporazumu iz jula 2018. godine, te uplatu doprinosa PIO i zdravstvenog osiguranja koje se, kako kažu, prikazuju na platnim listama, ali se ne uplaćuju, čime se krši zakon o uplatama doprinosa.

Za četvrtak, 15. novembra, u 13 sati sazvana je vanredna Skupština sindikata s jednom tačkom dnevnog reda – preduzimanje i pokretanje  štrajka upozorenja.

Sindikat, takođe, podsjeća kako su prije 30 dana upoznali sve nivoe vlasti u državi o veoma teškom stanju u kome se nalazi Aluminij, gdje su tražili od najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade FBiH, hitnu reakciju i pomoć za spas tvornice i očuvanje radnih mjesta, kao i održavanje sastanka s predstavnicima sindikata do koga još uvijek nije došlo.

“Predsjedništvo sindikata, zajedno sa Skupštinom sindikata i radnicima tvornice, održalo je sastanak s Upravom Društva 7. novembra, na kome smo upoznati s dostavljenim zaključcima Vlade FBiH prema Nadzornom odboru Aluminija i Upravi Društva, kao i o trenutnom stanju u kome se nalazimo. V.d. direktor Društva Dražen Pandža nas je upoznao da je stanje čak i teže nego sto je bilo početkom oktobra, problem s električnom energijom nije riješen te električnu energiju i dalje kupujemo dan za dan uz avansno plaćanja, dok o isporuci sirovina u potpunosti ovisimo dobroj volji naših poslovnih partnera koji nas ne mogu još dugo pomagati, dok od Vlade FBiH nema nikakvih novih informacija ni konkretne pomoći”, ističu iz Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Nadalje navode, kako radnici Aluminija ni krivi ni dužni ispaštaju zbog unaprijed navedenog zbog čega su dovedeni do toga da im se kasni s višemjesečnim uplatama doprinosa, kako za penziono, tako i za zdravstveno osiguranje, gdje od jučerašnjeg dana ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižnice, te da im je najavljeno kašnjenje isplate plata za 10 mjesec.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano