20. Juna 2019.

Sindikat BHRT: Niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju

sidikat

Sindikalna organizacija BHRT-a, u okviru Državnog sindikata uposlenika u institucijama BiH, danas je na prvoj vanrednoj sjednici Skupštine SO BHRT-a održanoj u prostorijama BHRT-a donijela četiri zaključka.

U prvom se navodi da niko ne može ugasiti signal ili privremeno obustaviti produkciju programa BHRT-a, pa ni Upravni odbor BHRT, osim osnivača Parlamentarne skupštine BiH, koja u okviru svojih nadležnosti i odgovornosti može jedino osigurati nesmetano funkcionisanje i finansijsku održivost Javnog RTV servisa emitiranja.

Zaključeno je da Upravni odbor BHRT-a podnese ostavku zbog odstupanja od svojih ingerencija predviđenih Zakonom i jer svojim najavama i aktivnostima ugrožava pravo na rad uposlenih u BHRT-u, a činjenica je da UO BHRT-a nije na vrijeme reagovao kako riješiti  način naplate RTV takse.

Treći je zaključak da se sudskim putem riješe potraživanja od Federalne televizije (16,5 miliona KM ) i RTRS-a (8,8 miliona KM ), uz opravdano pitanje zašto se čekalo da dostignu nevedeni iznosi i ugrozi rad, poslovanje i postojanje BHRT-a.

Takođe je zaključeno da Ured za reviziju BiH  ispita poslovanje  BHRT-a, ali da i entitetski Uredi za reviziju ispitaju poslovanje entitetskih javnih emitera, saopšteno je iz tog sindikata.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano