20. Juna 2019.

Po nalogu Tužilaštva BiH na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog lišeno slobode osam osoba zbog ratnog zločina

sipa

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Hercegovine, uglavnom na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog, rano jutros lišili su slobode osam osoba osumnjičenih su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH.

Uhapšeni su Ivan Kraljević, zv. „Ivica“, rođen 14.12.1955. godine u Sarajevu, državljanin BiH, Mate Jelčić, zv. „Pukovnik“ i „Žuti“, rođen 04.05.1953. godine u Ljubuškom, državljanin BiH, Slavko Skender, zv. „Brada“, rođen 06.07.1955. godine u Mostaru, državljanin BiH, Stojan Odak, zv. „Stole“, rođen 04.01.1969. godine u Čitluku, državljanin BiH, Nedjeljko, Matić zv. „Nedo“, rođen 05.07.1969. godine u Ljubuškom, državljanin BiH, Vice Bebek, zv. „Vicko“, rođen 26.10.1968. godine u Ljubuškom, državljanin BiH, Vinko Radišić, zvani „Vinča“, rođen 02.05.1961. godine u Čitluku, državljanin BiH i Dragan Miloš, rođen 23.09.1953. godine u Čitluku, državljanin BiH

Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru Vojno-istražnog zatvora u Ljubuškom i drugim lokacijama, u periodu od aprila 1993. do mjeseca marta 1994. godine.

Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški, bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sistematskog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhapšene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekat VIZ u Ljubuškom.

Zatočenici su u navedenom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i maloljetnih osoba.

Zatočenici su držani u nečovječnim uslovima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Usljed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne povrede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove.

Zatočenje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne poslijedice na žrtvama počinjenih zločina.

Ovaj predmet, je kao predmet Kategorije 2 u kome je tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužilaštvo BiH je provelo temeljitu i višemjesečnu istragu, te predmet proširilo na veći broj osumnjičenih osoba i počinjenih zločina.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, tijekom dana biti predait postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene.

M. N.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano