20. Maja 2019.

Sjećanja na stradanja u Prijedoru: Podjela bijelih traka na Musali i skok sa Starog mosta

31. maj

UG „Sinovi Mahale“ Mostar, UG „Brankovac“ Mostar, UG Nova snaga “ Mostar, UG „Zalik“ Mostar i Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar u cilju obilježavanja Dana bijelih traka i u znak sjećanja na stradanja u Prijedoru, organizuju sutra od 10 sati podjelu bijelih traka na Trgu Musala. U 12 sati planiran je i simboličan skok sa Staroga mosta člana Kluba skakača u vodu „Mostari“.

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31.maja 1992.godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježe svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor. U Prijedoru je ubijeno 3.100 ljudi, među kojima je i 102 djece.

„Pozivamo Vas da dođete po svoju bijelu traku i na taj način odate počast nastradalim Prijedorčanima i obilježite 31. maj – Dan bijelih traka“, navodi se u pozivu organizatora.

A. P.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano