24. Aprila 2018.

Sjeverna Koreja vojnom paradom proslavila "Dan sunca"

severna-koreja-scud

Sjeverna Koreja danas je obilježila 105 godina od rođenja svog osnivača Kim Il Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje.

Tokom parade, Sjeverna Koreja predstavila je, kako se čini, i novu interkontinentalnu balističku raketu.

Obučen u tamno odijelo, sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izgledao je opušteno i smijao se sa saradnicima dok je posmatrao veliku paradu povodom “Dana sunca” na glavnom trgu u Pjongjangu, prenosi agencija Reuters.

Kim se nije obratio hiljadama okupljenih vojnika i civila, ali je njegov bliski saradnik Choe Ryong Hae ponovio da će Pjongjang reagirati na bilo kakvu provokaciju, javlja agencija AFP.

“Spremni smo da odgovorimo na sveopći rat sveopćim ratom i spremni smo na bilo kakve nuklearne napade uzvratiti nuklearnim napadima u našem stilu”, upozorio je on.

Tokom parade, vojnici su marširali, a mogli su se vidjeti i tenkovi, sistemi za lansiranje raketa i druge vrste naoružanja, dok su avioni u 105 formacija prelijetali iznad glava prisutnih.

Kako navodi Yonhap pozivajući se na televizijske snimke, kamion s objektima nalik raketama prošao je glavnim gradskim trgom ispred sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i drugih visokih zvaničnika komunističkog režima.

“Iako nije potvrđeno šta se nalazi unutra, postoje snažne indicije da je to nova interkontinentalna balistička raketa Sjeverne Koreje”, navodi južnokorejska agencija.

Za razliku od nekih drugih parada, na ovoj nisu bili prisutni kineski zvaničnici.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje, ali se izjasnila protiv sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih proba i podržala sankcije UN-a protiv te zemlje.

Uoči današnje proslave 105 godina od rođenja Kim Il Sunga, primijećen je porast napetosti u regionu, kao i strah zapadnih zvaničnika da bi najveći državni praznik te zemlje mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

Sjevernokorejska vojska zaprijetila je juče da će “nemilosrdno opustošiti” SAD ukoliko odluče da napadnu Sjevernu Koreju.

Prethodno je američka televizija NBC News, pozivajući se na upućene američke obavještajne zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Sjevernu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Pentagon je odbio komentarisati navode te američke televizije.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano