24. Aprila 2018.

Sjevernokorejski zvaničnik: Mi ćemo krenuti u rat ako SAD to izaberu

north-korea-80615-jpg

Zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova u petak je optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da stvara “začarani krug” napetosti na Korejskom poluostrvu, rekavši da njegovi “agresivni  tweetovi stvaraju nevolje”.

U ekskluzivnom intervjuu za Associated Press u Pyongyangu, zamjenik ministra Han Song Ryol, takođe, je upozorio SAD da ne provociraju vojno Sjevernu Koreju, rekavši: “Mi ćemo krenuti u rat ako oni to izaberu”.

“Ako SAD izvode nesmotrene vojne manevre, oni će se suočiti s preventivnim udarima DPR misleći na zvanični naziv Sjevera, Demokratska Narodna Republika Koreja. Mi već u rukama imamo moćno sredstvo nuklearnog odvraćanja, sasvim sigurno nećemo sjediti skrštenih ruku u suočavanju s američkim napadima”, kazao je on.

Govoreći putem prevodioca koga je angažovalo ministarstvo, Han je izgledao mirno i uljuđeno, ali je s vremena na vrijeme djelovao odlučno u 40.minutnom  intervjuu.

Napetosti se produbljuju nakon što su SAD poslale nosač aviona u vode kod poluostrva i izvode najveće zajedničke vježbe ikada s Južnom Korejom. Pyongyang je, u međuvremenu, nedavno lansirao balističku raketu, a neki eksperti tvrde da bi mogao izvesti još jednu nuklearnu probu praktično bilo kada.

Han je izjavio da Sjeverna Koreja krivi Trumpa i SAD za podizanje napetosti. On je naveo, ne samo američko-južnokorejaske ratne igre i razmještaj američkog nosača Aviona USS Carl Vinson, nego i tweet koji je Trump postavio u utorak, u kome navodi da Sjever “traži nevolje”.

Trump je, takođe, objavio na Twitteru da, ukoliko Kina ne obavi svoj dio posla u obuzdavanju nuklearnih ambicija Sjevera, onda bi se SAD mogu baviti njima.

“Trump uvijek izaziva provokacije svojim rječnikom. To je razlog zašto imamo ovakvu situaciju. Nije DPRK ta koja stvara nevolje, nego su to Trump i SAD”, izjavio je Han.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano