19. Jula 2019.

Skoplje: U sukobima s albanskim demonstrantima povrijeđeno 20 policajaca

skoplje ide

Oko 20 policajaca i demonstranata povrijeđeno je juče u Skoplju u protestima Albanaca nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnjaka, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca, uoči Uskrsa 2012. godine u Smilkovcu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Svim povrijeđenim je pružena liječnička pomoć, a šestorica demonstranata su privedeni, prenijela je makedonska agencija MIA.

Neki od povrijeđenih zadobili teške, ali ne i povrede opasne po život, rekao je glasnogovornik MUP-a Ivo Kotevski, navodi agencija.

Poziv na proteste je objavljen putem socijalnih mreža, a organizatori protesta su se predstavili kao aktivisti za ljudska prava koji, kako tvrde, imaju podršku i članova porodica šestorice Albanaca osuđenih na doživotni zatvor.

„Veliki broj huligana, koji su bili dio izuzetno agresivne i nasilne gomile, bacali su kamenice i čvrste predmete na policajce. Oni su, takođe, i zapalili nekoliko objekata duž bulevara u centralnom dijelu Skoplja i oštetili fasadu zgrade Osnovnog suda u Skoplju. Nakon što je uspostavila mir i red, makedonska policija sada radi na identifikovanju ostalih huligana i na podizanju optužnica protiv onih koji su učestvovali u nasilju“, rekao je Kotevski, dodavši kako će prisutnost policije na mjestu protesta ostati povećana.

Do eskalacije protesta je došlo ispred Osnovnog suda u Skoplju, kada su demonstranti bacili nekoliko kamenica u pravcu Suda i time podstakli reagovanje pripadnika Specijalne policije, koja je odgovorila suzavcem, ali i vodenim topovima.

Demonstranti su krenuli od skopske džamije i produžili protestni marš, uz povike „Nismo teroristi, želimo pravdu“; „Jankulovska je terorista“; „OVK“, „Stop monitiranim procesima“, prenosi Tanjug.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano