26. Maja 2019.

Skupština HNK-a usvojila rebalans budžeta za 2018. godinu

Špago-Herceg 1

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru rebalans budžeta HNK-a za 2018. godinu u iznosu od 232 miliona maraka, te dala suglasnost na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za 2018. godinu.

“Rebalans se odnosi na kreditno zaduženje i kupovinu hotela ‘Ero’ i smještaj kantonalnih, odnosno vladinih institucija, dok je Finansijski plan Zavoda vezan za potpisane kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima i osiguranje određenog dijela sredstava prema bolnicama, kako bi se ti ugovori mogli ispoštovati do konca godine”, izjavio je novinarima predsjednik kantonalne skupštine Šerif Špago.

Njegov zamjenik Tomislav Martinović kaže kako se preuzima dio obaveza vezanih za kreditiranje određenih zdravstvenih ustanova u iznosu od 842.000 maraka, koje će se realizovati do kraja godine.

“Riječ je o onom dijelu dogovora da će HNK u svoj budžet preuzeti na godišnjem nivou 3 miliona maraka vezanih za kredite tih zdravstvenih ustanova, koje je do sada plaćao ZZO HNK-a. Ta se sredstva oslobađaju i koristiće se za potrebe finansiranja kolektivnog ugovora, koji je postignut s ljekarima”, kazao je Martinović, dodvši kako će se i povećanje od 500.000 maraka na nivou ZZO-a do kraja godine, takođe koristiti za potrebe realizacije tog kolektivnog ugovora.

“Ovim dajemo do znanja svim učesnicima pregovora oko kolektivnog ugovora da smo ozbiljno shvatili svoje obaveze i da ćemo te obaveze, što se tiče ove budžetskegodine, u potpunosti završiti”, zaključio je Martinović.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano