21. Februara 2019.

Skupština HNK-a usvojila Zakon o dopunskim pravima boraca

skupstina

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je u utorak Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica HNK-a, uz obavezu kantonalne Vlade da, nakon usvajanja Zakona o demobilisanim borcima Federacije BiH, u što kraćem roku predloži dopune u cilju usklađivanja s federalnim propisima.

“Ono što je najbitnije kada je u pitanju Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK-u, jest da je ovaj zakon usklađen sa svim zakonima koji su doneseni na federalnom nivou od 2006. godine, te da se ovim zakonom usklađuju obaveze kantona prema toj kategoriji”, kazao je predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago.

Pojasnio je kako je ovim zakonom preciznije definisano stambeno zbrinjavanje boračke populacije, a tiče se stanova u vlasništvu kantona i jedinica lokalne samouprave koje koriste te kategorije.

Ocijenio je kako je predviđeno da se realizacijom dopunskih prava boracaa, budžet HNK-a u 2019. godini za tu kategoriju poveća na 2,5 miliona maraka.

“Što se tiče djece poginulih, odnosno demobilisanih boraca, novi zakon daje prednost prilikom zapošljavanja djeci poginulih boraca u smislu da ta prava imaju do rješavanja prvog posla u svojoj struci, nezavisno od godina života, kako je to ranije bilo predviđeno”, kazao je Špago.

Ministar za pitanja boraca HNK-a Oliver Soldo od novog zakona očekuje realnu osnovu za ostvarivanje prava boraca.

“Ono na što smo se posebno bazirali na ovom zakonu jeste poboljšanje života boraca i prilagođavanje novim uslovima života”, kazao je Soldo, dodajući kako novi zakon predviđa zapošljavanje demobilisanih boraca, kao i pojačanu zdravstvenu zaštitu u smislu preventivnih pregleda i banjskog liječenja.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano