19. Juna 2019.

Slovenija će postaviti novu žicu uz Kupu

OSTRIJE-MJERE-Slovenija-postavlja-novu-zicu-uz-Kupu-zbog-povecanog-broja-ilegalnih-migranata-iz-Hrvatske_ca_large

Slovenija će idućih tjedana postaviti nekoliko kilometara nove žičane ograde uz rijeku Kupu, na kritičnom dijelu granice prema Hrvatskoj, gdje je zadnjih mjeseci uočen povećani dolazak ilegalnih migranata, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV.

Slovenija je od 2015. godine na granici s Hrvatskom postavila 176 kilometarra žičanih prepreka, od čega 2.tak kilometara na rijeci Kupi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je najavilo “oštrije mjere” od jeseni, jer se broj ilegalnih migranata znatno povećao u odnosu na prošlu godinu, oko hiljadu mjesečno.

Pala je odluka…Idućih sedmica uz Kupu u pokrajini Bela krajina na području sela Preloke i Učakovci postaviće se nove žičane prepreke, objavila je televizija u prilogu o ilegalnim migracijama.

Stanovnici tog područja, koje se promoviše kao zelena i sigurna destinacija, poznata po kampovima, ugostiteljstvu i dobrim vinima, skeptični su.

“Uz Kupu je već postavljeno 20.tak kilometara ograde, ali oni koji se čvrsto odlučuju za ilegalni ulazak svejedno mogu ući na dijelovima gdje žice nema, ali i ući preko ili ispod žice koja nagrđuje krajolik”, rekao je jedan sugovornik.

Vlada je potvrdila da će “idućih sedmica” doći do postavljanja nove žice i obnove stare panelne ograde, ali u ministarstvu unutrašnjih poslova odbijaju reći kad će se i gdje to tačno dogoditi, prenosi televizija i dodaje da se radi o signalu da Slovenija neće dopuštati ilegalne migracije u Schengenski prostor, prenosi Hina.

Odlazeća vlada Mire Cerara je krajem 2015. godine počela postavljati prepreke zbog zaustavljanja velikog migrantskog vala u Evropu. Od Mađarske, koja je, takođe, postavila prepreke na granici, tada je kupila 120 kilometara bodljikave žice.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano