20. Juna 2019.

Slovenija: Deblo gorskog javora na licitaciji prodato za skoro 10.000 eura

AVTOR: MARKO PUSCHNERa

Rekordnu cijenu na tradicionalnoj licitaciji dragocjenijih vrsta drvnog materijala, koja se održava u Slovenj Gradecu u sjevernoj Sloveniji, ove je godine postigao zdrav komad debla gorskog javora, prodat za čak 9.900 eura.

Drugu najvišu cijenu postigli su sortimenti orahovine, čije se drvo ove godine prodaje po oko 6.000 eura za kubik.

Cijena javora-rekordera bila bi i veća da se stablo prilikom sječe nije prelomilo, što mu je smanjilo vrijednost, priznao je vlasnik iz okoline Kočevja.

Kupci iz Austrije, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja kupuju zimi na licitacijama kvalitetni gorski javor, koji se smatra “evropskom ebanovinom”. Drvo gorskog javora koristi se u izradi furnira za luksuzni namještaj, jahte i automobile, a manje količine koriste i vrhunski majstori za izradu nekih instrumenata, posebno koncertnih violina.

Gorski javor (lat. Acer pseudoplatanus) je biljka iz porodice Aceraceae, a raste u srednjem gorju i planinskom području Evrope i Male Azije. U Hrvatskoj je autohtona vrsta drveća, a najčešće raste s bukvom i jelom.

Cijene na 11. licitaciji u Slovenj Gradecu bile su za četvrtinu više nego lani, pa su prodavači bili zadovoljni. U ponudi je bilo više od 1.885 kubnih metara svih vrsta drveta, prenosi Hina.

Licitaciju već 11 godina organizuju udruženja vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije, jer je plasman kvalitetnog drveta, nakon višegodišnjeg propadanja domaće drvne industrije i zbog sve manjeg broja pilana, uglavnom ovisan o stranoj potražnji.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano