19. Jula 2019.

Slovenija: Izbori za gradonačelnika Kopra upitni zbog tijesnog rezultata

780035

Tijesan rezultat na izborima za gradonačelnika Kopra mogao bi se pretvoriti u politički skandal velikih razmjera, nakon što je u tom lučkom gradu s 52 hiljade stanovnika i četvrtoj po veličini slovenskoj opštini dosadašnji gradonačelnik Boris Popovič izgubio izbore sa samo sedam glasova razlike, zbog čega, kako u utorak prenose slovenski mediji, nije isključeno da će se izbori u Kopru u cijelosti ponoviti.

Prema neslužbenim podacima, Popovič je, nakon 16 godina obavljanja dužnosti, izuzetno tijesno izgubio od protivkandidata Aleša Beržana, te je odmah podnio prigovor, tražeći da se zbog mogućih nepravilnosti još jednom prebroje svi glasački listići, uključujući i one koje je izborna kom,isija u nedelju proglasila nevažećima.

Njegov advokat Franci Matoz u utorak je potvrdio da je Popovič u ponedeljak naveče u roku uložio prigovor na rezultat, zatraživši da se svi listići u svim izbornim jedinicama ponovo prebroje.

“Zbog kršenja izbornih pravila koja su se dogodila u nedelju, očekujemo da će se prigovor biti prihvaćen i da nakon ponovnog prebrojavanja slijedom toga može doći do promjene rezultata”, kazao je Matoz.

Nakon što su u ponedeljak prebrojeni malobrojni glasovi prispjeli poštom, izborna komisija u Kopru objavila je da je za Popoviča glasalo 13.914 birača, a za Aleša Beržana, njegovog protivkandidata, koga je podržala Stranka modernog centra (SMC), ministra vanjskih poslova Mire Cerara, samo 7 glasova više.

U izbornoj noći, dok su se brojali glasački listići, jedno je vrijeme po privremenim rezultatima uvjerljivo vodio Beržan, koji je tada već slavio. U jednom trenutku, kada se razlika u glasovima dramatično smanjila, Beržan je čak najavio prigovor, ali je nakon objave neslužbenih konačnih rezultata od toga odustao.

Sada je prigovor uložio Popovič, iako je u nedelju naveče u jednom trenutku čak bio priznao poraz, ali bez čestitke pobjedniku.

Prema zakonu o lokalnim izborima, o prigovoru na rad izborne komisije treba odlučiti u roku od četiri dana, a nije isključena mogućnost da će izbore u Kopru trebati u cijelosti ponoviti, prenose u utorak slovenski mediji.

U slovenskoj javnosti pojavile su se sumnje i oko praćenja izbora u Kopru, jer se je aplikacija za praćenje izbora u realnom vremenu prestala osvježavati u nedelju nakon 22 sata, nakon što je prebrojano 99 posto glasova, iako se dramatično tijesan rezultat mogao slutiti.

Ministarstvo za javnu upravu odbija, međutim, kritike na svoj račun s tim u vezi, tvrdeći da je to uobičajena praksa, a svoju krivicu zbog nastale zabune u javnosti i sporijeg prebrojavanja od standardnog negira i opštnski odbor za izbore.

U njemu tvrde da je, za razliku od ostalih opština u kojima su se u nedelju održavali izbori za gradonačelnike, u Kopru vladalo ogromno zanimanje, pa je svoje listiće predalo 66 posto registrovanih birača, dok je prosjek u ostalim opštinama bio malo veći od 50 posto.

Tvrde da su upravo zbog očekivanja tijesnog rezultata brojali vrlo pažljivo, u nekim jedinicama i više puta, kako ne bi napravili grešku.

Slovenski ministar za javnu upravu Rudi Medved kazao je da za očite probleme s izborima u Kopru nije krivo njegovo ministarstvo, niti aplikacija za praćenje rezultata u realnom vremenu koju je razvila vladina stručna služba, nego da je do grešaka došlo u radu onih koji su u nju unosili podatke, a to je opštinska izborna komisija, prenosi Hina.

Kako navode stručnjaci za izborni sistem i lokalnu samoupravu, dodatna će komplikacija nastati ako se zaplet s izbornim rezultatima u Kopru ne riješi do konstituisanja novog opštinskog gradskog vijeća, jer će Koper biti bez gradonačelnika s punim ovlaštenjima. Privremeno rješenje predviđeno zakonom u tom slučaju je da tu ulogu provizorno preuzme najstariji član opštinskog vijeća.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano