19. Juna 2019.

Slovenija: Jake kiše, raste tok i vodostaj Drave

1660449_screenshot-2_ls

Jake kiše i dolazak lošeg vremena, koje će biti najizraženije u noći na utorak, izazivaju zabrinutost u Sloveniji, a najveći strah izaziva mogućnost izlijevanja rijeke Drave.

Do utorka ujutro, meteorolozi najavljuju i dodatnih 100 do 150 litara kiše na kvadratni metar, posebno u zapadnim dijelovima zemlje gdje puše i jak vjetar, a najalarmantnija situacija moguća je na istoku zemlje uz rijeku Dravu, čiji vodostaj zadnjih dana neprekidno raste.

Brži rast vodostaja Drave na granici s Austrijom i manja izlijevanja rijeke iz korita mogući su duž cijelog toka rijeke, koji bi, po analizi stručnjaka iz sistema hidrocentrala na Dravi, mogao dostići i 1900 kubnih metara u sekundi, što bi izazvalo poplave i ugrozilo više stotina objekata, prenosi Hina.

Komandant mariborske civilne zaštite Aleš Ciringer izjavio je, za list “Večer”, da su njegovi ljudi u stanju pripravnosti, ali da ne očekuju veću katastrofu, a u zalihama već imaju pripremljene vreće pijeska za nasipe.

Zbog povećanja vodostaja Drave koja iz Austrije u Sloveniju ulazi kod Dravograda aktiviran je i štab civilne zaštite u tom gradu, gdje se još sjećaju katastrofalnog izlijevanja Drave iz početka novembra 2012. godine, kad su štete bile procijenjene na više stotina miliona eura.

Tada je u Sloveniji kod Markovaca bio izmjeren i rekordni protok Drave od 2.600 kubnihh metara na sekundu, za tristo kubika veći od prijašnjeg rekorda iz 1965. godine.

Ako bi se ponovili ti rekordni protoci i visok vodostaj rijeke, ugroženi bi bili neki objekti u okolini Maribora i Ptuja, prenose mediji.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano